A kínai gyógyszergyártó vállalatok több milliárd jüanos befektetésekkel meghódítják a fekete kontinens iparágát: a Wuhan Humanwell Hi-tech Industry a legújabb a sorban, amely gyárat épít Afrikában. A sanghaji tőzsdén jegyzett vállalat az észak-afrikai Marokkóban tervezi egy főként pszichiátriai gyógyszereket gyártó üzem építését, Csádban pedig egy kereskedelmi vállalat létrehozását.

Busy drug production in Shanghai pharmaceutical factory
Fotó: Stringer / AFP

A Humanwell már két létesítményt működtet a régióban, köztük egy 350 millió jüan (48,9 millió dollár) értékű üzemet, amelyet Maliban nyitottak meg 2013-ban. Az elsősorban alapvető gyógyszereket gyártó létesítmény után a cég 2017-ben 20 millió jüant fektetett be egy újabb üzem építésébe a kelet-afrikai Etiópiában, ahol szájon át szedhető szilárd, valamint folyékony készítményeket és injekciókat gyártanak. Tavaly a vállalat eladásai a tengerentúli piacokon, köztük Afrikában 13,6 százalékkal, 2,6 milliárd jüanra nőttek, ami a teljes bevétel 11 százalékát tette ki – derül ki a Caixin elemzéséből.

A Shanghai Fosun Pharmaceutical a hónap elején közölte, hogy Elefántcsontparton építik fel Nyugat-Afrika legnagyobb gyógyszergyárát.

A létesítmény első fázisa jövőre fejeződik be, és évi 5 milliárd tabletta malária- és baktériumellenes gyógyszer előállítására lesz képes. A shenzeni székhelyű Cheerland Biotechnology szintén Észak-Afrikában fog beruházni, a gyár 2024-ben kezdi meg működését. Az 1,4 milliárd lakosú kontinens régóta behozatalra szorul: a gyógyszerek és orvosi fogyóeszközök mintegy 90 százalékát importálják, mivel a helyi gyártás még nem épült ki.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) adatai szerint az afrikai gyógyszerimport értéke a koronavírus-járvány előtti 2019-es 17 milliárd dollárról 2021-re 21,8 milliárd dollárra nőtt, ami 28 százalékos bővülés. A nagy nemzetközi vállalatok sokáig figyelmen kívül hagyták a kontinenst, miközben az egyre nagyobb népesség gyógyszerigénye fokozatosan nő. Afrika vonzó piac lehet: a helyi kormányokkal való partnerség révén a kínai gyógyszeripari vállalatok kiépíthetik a helyi ellátási láncokat és több terméket is kínálhatnak, így a jövőben nagy haszonra tehetnek szert. 

Az észak-afrikai gyárak pedig az európai piac közelsége miatt az öreg kontinensre is tudnak exportálni. Vannak azonban buktatók is: a politikai instabilitás árthat az üzletnek, ahogy az infrastruktúra fejletlensége sem könnyíti meg a helyzetet. Például a 2020 novemberétől tavaly novemberig tartó etiópiai polgárháború során a Humanwell kénytelen volt bezárni helyi üzemét.

Európában még antibiotikum se lesz, ha Kína megtámadja Tajvant

Az Oroszország elleni szankciók és a Nyugat és Kína közti növekvő feszültség hatására szaporodnak a víziók, mi történne, ha Európa hirtelen leszakadna a kínaiak ellenőrizte nyersanyagokról és egyéb árukról. A kontinens egészségügyében katasztrófát okozna a szakítás. Peking az utóbbi húsz évben a világegészségügy egyik legjelentősebb beszállítójává vált, és létfontosságú gyógyszerekkel látja el Európát is.