A nagy amerikai bankok közül utolsóként a Goldman Sachs is visszavágta Kína növekedési kilátásait. A befektetési bank friss előrejelzése szerint a világ második legnagyobb gazdasága a korábban jelzett hat helyett 5,4 százalékkal bővül 2023-ban, mert kezd kifutni a koronavírus-korlátozások feloldása utáni lendület . Az problémái erősebbek a vártnál, és a gazdasági statisztikák alapján tartósan alacsony a bizalom.

Logo illustration displayed on smartphones in Germany - 18 Feb 2023February 18, 2023, Germany: In this photo illustration, Goldman Sachs Group logo seen displayed on a tablet with a background of the US flag. LOGO SYMBOL BRAND
A Goldman Sachs vágta meg utolsóként a kínai növekedési kilátásokat.
Fotó: Northfoto


 

Egyetlen országban sem gyengült az újranyitás utáni lendület olyan gyorsan, mint Kínában

 – összegezte véleményét a Hui Shan közgazdász vezette elemzőcsapat, és ennek fő okaként az ingatlanpiaci visszaesést, valamint annak tovagyűrűző hatásait nevezték meg, de szerintük Pekingnek egy sor makrogazdasági kérdéssel kell szembenéznie.
„Az újranyitási lendület gyors elhalványulásával fontosabb lesznek a növekedési kilátásokban az olyan középtávú kihívások, mint a demográfia, a többéves ingatlanpiaci visszaesés, a helyi önkormányzatok adósságproblémái és a geopolitikai feszültségek” – fogalmaztak.

 Expo „The Future is Now”
Az ingatlanpiac a lassulás legfőbb oka.
Fotó: Shutterstock


A Goldman Sachs ugyan további kormányzati ösztönzésekre számít, ezek azonban gazdasági és politikai megfontolások miatt nem lesznek érdemiek, így elegendők sem. 

Rontották a jövő évre vonatkozó előrejelzésüket is, de azt csak 4,6 százalékról 4,5-re.


A Reuters a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a kínai kormány meglehetősen visszafogott, öt százalék körüli növekedési célt tűzött ki az idei évre, míg a világ legjelentősebb befektetési bankjai eredetileg ennél gyorsabbat vártak. Az utóbbi időben azonban sorra vágták meg a kínai kilátásokat, a legalacsonyabb, 5,1 százalékos növekedést a CNBC összeállítása szerint a Nomura várja, a legmagasabbat, 5,7 százalékosat a Bank of America.
Korábban a UBS 5,7 százalékról 5,2-re módosította az előrejelzését, és

 az elemzői szerint a második negyedév különösen gyenge lehetett a kínai gazdaság számára.

 Wang Tao, a chicagói székhelyű bank vezető kínai közgazdásza szerint a második negyedévben a szezonálisan kiigazított éves növekedés egy-két százalékra lassulhat az előző három hónaphoz képest, ami messze elmarad a korábbi, 4,5 százalékos várakozásuktól.