Egyre valószínűbbnek tartják az elemzők, hogy a lengyel jegybank követi a Magyar Nemzeti Bank példáját, és az októberben esedékes választásokra ők is megkezdik a kamatok csökkentését. Csütörtökön a lengyel jegybank (NBP) ismét, tizenegyedik alkalommal változatlanul hagyta irányadó kamatát, 6,75 százalékon, pénteki sajtótájékoztatóján pedig a bank elnöke, majd Adam Glapinski elnök pénteki sajtótájékoztatóján minden eddiginél világosabb jelzést adott, hogy már az októberi választásokra megkezdődhet a korábban majdnem két évtizedes csúcsra tolt kamatok visszanyesése. 

Polish Politics And More (archives 2016-2022)
Adam Glapinski, a lengyel jegybank elnöke. Fotó: AFP

A 2021-ben kezdett kamatszigorítási ciklusnak ezzel hivatalosan is vége. Ha az a következő hónapokban egy számjegyűre csökken, akkor belekerül a lapokba a kamatcsökkentés – jelezte Glapinski.

Ha az infláció egy számjegyű, és ha azt jósoljuk, hogy a következő negyedévekben és években az infláció 90 százalékos valószínűséggel tovább csökken, ez lehetséges szeptemberben, de (csak) egy 25 bázispontos vágásról beszélünk

– mondta a Reuters jelentése szerint. Ez az előrejelzése nem meglepő: a közelmúltban az NBP több döntéshozója jelezte már, hogy a monetáris lazítás valószínűleg megkezdődik az év vége előtt.

A lengyel infláció júniusban 11,5 százalékra csökkent a májusi 13 százalékról. A csúcsot februárban érte el, 18,4 százalékon. Glapinski szerint az év végére 7-8 százalékra mérséklődhet a ráta az NBP szakértőinek előrejelzése szerint, és várhatóan 2025 második felére süllyedhet a 2,5 százalék plusz/mínusz 1 százalékpontos céltartományba.

Személyesen azt gondolom, hogy gyorsabban eléri a célt az előrejelzettnél

– mondta a jegybankelnök. Az ING elemzői szerint azonban, bár az infláció ereszkedő pályán van, maradtak kockázatok. „Az elnök interpretációja az inflációs előrejelzést illetően 2023–2024-re összpontosít, amikor az infláció tovább csökken. De keveset beszél a középtávú fenyegetésekről” – írták a Twitteren.

A zloty árfolyama mindenesetre nem jelzett különleges aggodalmat, a forinttal tandem erősödött, követve az euró felpattanását, miután az Egyesült Államokban a vártnál gyengébb munkaerőpiaci adatokat közöltek.

Visszarántotta még a forintot is, hogy Amerikában kevesebb állást kínálnak

Kapóra jött a forintnak, hogy a vártnál gyengébb munkaerőpiaci adatokat közöltek az Egyesült Államokban. Bár ettől még várhatóan folytatódnak az amerikai kamatemelések, megugrott a dollárral szemben az euró, és ez élesen visszafordította a napok óta szakadó forintot is.