A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban májusban átlagosan 6,5 százalékra, 2021 decembere óta a legkisebb ütemre lassult a fogyasztói árak éves szintű növekedése az áprilisi 7,4 százalékról.

Female,Shopper,Choosing,Food,Products,From,A,Shelf,While,Carrying
Female shopper choosing food products from a shelf while carrying a bag with vegetables in a grocery store. Young woman doing some grocery shopping in a trendy supermarket.
Fotó: Shutterstock

A párizsi székhelyű szervezet honlapjára felkerült adatok szerint a 38 OECD-tagországból csak Hollandiában, Norvégiában és Nagy-Britanniában nem mérséklődött az árak emelkedése májusban. Az energiaárak 5,1 százalékkal csökkentek az áprilisi 0,7 százalék emelkedés után, miközben az élelmiszerárak emelkedése az áprilisi 12,1 százalék után 11 százalékra lassult májusban, amikor már hatodik hónapja mérséklődött a drágulás.

Idén nem kegyelmez a briteknek az – javultak a világgazdasági kilátások az OECD szerint

Az előrejelzés szerint az OECD egészében az átlagos infláció 6,6 százalék lesz az idén.

Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,9 százalék volt májusban az áprilisi 7,1 százalék után. A G7-országokban az átlagos infláció 4,6 százalék volt májusban az áprilisi 5,4 százalékot követően, míg a G20 országaiban 6,5 százalékról 5,9 százalékra mérséklődött.

Az eurózónában az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 6,1 százalék volt májusban az áprilisi 7 százalék után. Az statisztikai hivatalának előzetes adatai szerint a HICP-index növekedési üteme júniusban 5,5 százalékra lassult.