Nemzetközi gazdaság

Idén még nem importált orosz gázt Csehország

Német, norvég, belga és holland forrásból pótolták a szükséges mennyiséget. Csehországnak elegendő földgáztartaléka van.

Csehország az idei első fél évben nem hozott be Oroszországból földgázt – jelentette ki Jozef Síkela ipari és kereskedelmi miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón Prágában. Az országban felhasznált földgáz az idei év első hat hónapjában Németországon keresztül érkezett az országba. Az orosz gázt norvég földgázzal, valamint a hollandiai és a belgiumi LNG-terminálokból származó cseppfolyósított földgázzal helyettesítették.

Fotó: AFP

A hollandiai LNG-terminálok kapacitása az éves cseh földgázfogyasztás mintegy 40 százalékát képes fedezni. A cseppfolyósított földgáz tehát nagyon fontos szerepet játszik Csehország energiabiztonságának megteremtésében – foglalta össze a tárcavezető.

Jozef Síkelának meggyőződése, hogy a cseheknek folytatniuk kell a tárgyalásokat a még nagyobb LNG-terminál-kapacitásról. Már zajlanak az egyeztetések Németországgal, amely új LNG-terminálokat épít.

A minisztérium kimutatása alapján a csehországi tárolókban jelenleg 3,04 milliárd köbméternyi földgáz van, a feltöltöttség 88 százalékos.

Tavaly ilyenkor a gáztárolókban 2,6 milliárd köbméter, míg a korábbi években átlagban 2,47 milliárd köbméter földgáz volt.

A földgáztartalékok rekordszintje részben annak a következménye, hogy Csehországban az utóbbi időben csökkent a fogyasztás. Az idei első fél évben a csehek 3,96 milliárd köbméter földgázt használtak el, 12 százalékkal kevesebbet, mint egy éve. A korábbi évekhez viszonyítva a csökkenés átlagban 20 százalékos.

 

Jozef Síkela Csehország Oroszország földgáz
Kapcsolódó cikkek