Júliusban és augusztusban ismét zsúfolt európai repterekre kell számítanunk. Az utazások száma eléri vagy meghaladja a járvány előtti szintet. Épp ezért a légitársaságok igyekeznek elkerülni a tavaly nyári káosz megismétlődését. Óriási anyagi és presztízsvesztség volt például, amikor a sztrájkok és a munkaerőhiány miatt olyan súlyos fennakadásokat volt a londoni Heathrow repülőtéren, hogy az üzemeltetőnek korlátoznia kellett az utasok számát és a jegyértékesítések csökkentésére kellett kérnie a légitársaságokat.

A legnagyobb arányban a londoni Gatwicken késtek és töröltek járatokat.
Fotó: Adrian Dennis / AFP

Az AirHelp utasjogi vállalat elemezte a 15 percnél hosszabb késéseket és járattörléseket júniusban a legalább 5 ezer járatot lebonyolító európai repülőtereken. Az eredmény alapján

a legrosszabb helyzet a londoni Gatwicken volt, ahol a járatok 54 százalékát érintette késés vagy járattörlés, míg a a legjobb helyzet a finn Helsinki reptéren volt a járatok 18 százalékával. 

A legforgalmasabb repülőterek a középmezőnyben végeztek. Az amszterdami Schipholon, ahol 2019-ben 72 millió utas járt, a járatok 36 százaléka volt érintett, míg a 2019-ben közel 81 millió utast kezelő Heathrow-n a járatok közel 40 százaléka nem volt menetrendszerű.

 

Akár ötödével is nagyobb ütemben nőhetett az amerikaiak Európába való utazásainak száma a májusi-júniusi időszakban a 2019-eshez képest, annak ellenére, hogy a jegyárak is emelkedtek a Hopper utazási foglalási weboldal kutatása szerint.

Különösen Spanyolországban tapasztalható a nemzetközi turizmus fellendülése. Az országnak májusban 8,2 millió látogatója volt, ami 18 százalékos növekedés 2022 ötödik hónapjához és 4 százalékos 2019 azonos időszakához képest az ország statisztikai intézetének adatai szerint. Ez rekordot jelent – írta meg a Bloomberg.

A Ryanair pilótái a nyári szünidő közepén kezdhetnek sztrájkba

A belgiumi székhelyű pilóták elégedetlenek a bérezéssel és a pihenőnapok számának csökkentésével.