Már az okostelefonon is néhány kattintással megnyitható egy betéti számla, a legtöbb bank mobilalkalmazása ezt lehetővé teszi. Ezen túlmenően a pénztárolás e módját választók megnyugodhatnak, Ukrajnában a hadiállapot idején a megtakarításokat teljes mértékben védi az ukrán Betétbiztosítási Alap. Ez azt jelenti, hogy a bank csődje esetén minden betétes megkapja a teljes összeget, nem csak az eddig meghatározott 200 ezer hrivnyát (1,9 millió forintot).

Chortkiv,-,Ternopil,-,Ukraine,-,December,20,,2016.,The
Az államosított Privatbank egyik kijevi fiókja.
Fotó: Orest lyzhechka

Miután az Ukrán Nemzeti Bank 2022 júniusában meredeken, 10-ről 25 százalékra emelte az alapkamatot, a pénzintézetek a betéti kamatok fokozatos emelésével próbálták vonzani az ügyfeleket. A potenciális betétesek szemében pozitívumként hatott, hogy míg 2022 végén az elérte a 27 százalékot, 2023 májusában ez 15,3 százalékra mérséklődött. A csökkenő inflációval egyidejűleg emelkedő kamatláb pedig lehetővé tette, hogy megtakarítások jövedelmezők legyenek. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy

 a betétből származó kamatbevétel adóköteles, így azt személyi jövedelemadó (18 százalék) és katonai illeték (1,5 százalék) terheli.

2023 májusától az állampolgárok és a vállalkozások már csaknem 2 ezer milliárd hrivnyát (18,8 ezer milliárd forint) fektettek be az ukrán bankokban. Ez 33 százalékkal több, mint tavaly, és csaknem 50 százalékkal haladja meg a 2021 májusában mért mutatókat. Ebből a magánszemélyek 942 milliárd hrivnyát (8,89 ezer milliárd forintot) helyeztek el a bankokban, az összeg 63 százalékát hrivnyában helyezték el. 

Megvan a bizalom a hrivnya iránt 

Az utóbbi időben a hrivnya jelentősen megerősítette a pozícióját a készpénzszegmensben, ezzel csökkentve a devizakeresletet. A bankok kihasználják ezt a helyzetet, és a polgárok figyelmét a hrivnyaalapú betétekre terelik.  

Szerhij Mamedov, a Globus Bank igazgatótanácsának elnöke megjegyezte, 

a hat hónaptól egy évig terjedő futamidejű betétek a legkeresettebbek. 

A pénzintézetek ugyanis lehetőséget kaptak arra, hogy jelentősen javítsák az ilyen és ehhez hasonló betétek jövedelmezőségét: június elejétől a kilenc hónaptól egyéves lejáratú betétek maximális kamata elérheti az évi 20-21 százalékot. Mamedov kifejtette, a hrivnya – mint megbízható megtakarítási és vagyonnövelő fizetőeszköz – népszerűsítése érdekében az ukrán hegybank olyan feltételeket teremtett a betéti programok továbbfejlesztéséhez, amelyek a hadiállapot szempontjából is optimálisak.

Amit a bankok kínálnak

A betéti kamatok bankonként változnak, ám általában véve a fokozatos növekedés minden pénzügyi intézményre jellemző. Március elején a 6–12 hónapos betétek átlagos kamata valamivel kevesebb mint 14 százalék volt, jelenleg eléri a 15 százalékot és afelettit. A bankok mostanában a hat hónapra lekötött betéteknél adják a legmagasabb kamatot – ezek meghaladják az éves betétek kamatait, így azok az ügyfelek, akik nem merik huzamosabb ideig elhelyezni pénzeszközeiket, ezt a lehetőséget választják.

Ivan Szvitek, a Unex Bank igazgatótanácsának az elnöke megjegyezte, a kis pénzintézetek már elég rég elérték a gazdasági racionalitás szempontjából lehetséges maximumot az évi 20-21 százalékos kamatszinten. Szerinte 

az ügyfélért folytatott küzdelem sokkal akutabb a top 20-on kívüli bankok körében.

Igaza lehet, ugyanis a kisebb hitelintézetekben a hat hónapos betétek kamatai elérik a 19-21 százalékot, míg a nagyobb és a lakosság körében népszerűbb pénzintézetekben ugyanez 10,5-12 százalék körül mozog.  

Szvitek azt is elmondta, hogy az elmúlt hat hónapban az ukránok a hrivnyás betéteket preferálták leginkább: csak májusban 14,2 milliárd hrivnyával (134 milliárd forinttal) nőtt a magánszemélyek számláin lévő banki források összege. A bankár ugyanakkor megjegyezte, a legfontosabb az, hogy a legtöbb pénz a lekötött betétekből származik, amelyekből a futamidő lejárta előtt nincs lehetőség forráskivonásra.

A boldogság nem tart sokáig?

A jelenlegi magas betéti kamatok a közeljövőben lefelé ívelhetnek. Az ok a jegybanki kamat esetleges csökkentése lehet, amelyre hamarosan sor kerülhet. 

Az ukrán jegybank már júliusban vagy szeptemberben megkezdheti a diszkontráta csökkentését, 

derült ki az NBU monetáris politikai bizottságának legutóbbi ülésén. A bizottság tagjai arra számítanak, hogy az év végére a mutató a jelenlegi 25-ről 20-21 százalékra csökken. Szerhij Mamedov szerint ez a betéti kamatok körülbelül 3-4 százalékos visszaeséséhez vezethet.