Pénz- és tőkepiac

Infláció után: lejtőre állt a forint, és további megpróbáltatások várják

Három és fél havi mélypontjai körül kereskednek a forinttal pénteken, és bár a reggeli inflációs adatoktól kissé megszédült, e heti megpróbáltatásainak még nincs vége.

Több pofont is kapott a héten a forint árfolyama, nem egészen váratlanul. Aztán péntek reggel sikerrel átdöccent a következő akadályon, a júniusi inflációs adatokon, s a három és fél hónapos mélypontjai közelében, a 385-ös szint környékén mozgott az euró-forint árfolyam, amely két hete még a 368-as szint közelében járt. Háromnegyed 11-re már 388 fölé gyengült az árfolyam. A külföldi nyaralásra készülők, akik még nem tudták le a devizavásárlást, tovább izgulhatnak, ez a nap hosszú lesz.

Hungarian,Forint,Money,Pack,3d,Illustration.,Huf,Banknote,Bundle,Stacks.
Fotó: Shutterstock

A Világgazdaság a Reuters közép-európai devizafelmérése kapcsán foglalta össze, milyen kockázatok lesnek-lestek a forintra ezen a héten, és mi térítette le az árfolyamot az elemzők konszenzusa által kijelölt pályáról – legalábbis ideiglenesen. Ezen a listán még nem értünk végig, bár fontos állomás volt a júniusi inflációs adatok péntek reggeli közlése.

Bukott a forint árfolyama, az elemzők szerint ez már túlzás – Reuters poll

Csütörtökön tették közzé a Reuters szokásos elemzői felmérését a közép-európai devizák árfolyamáról, a forint tánca azonban szinte azonnal lerepítette az árfolyamot a szakemberek konszenzusában felrajzolt pályáról.

Az elemzők egyéves távlatra 380-as árfolyamot vetítettek előre, ami eddig történt, röviden: kedvezőtlen hír volt, hogy megint elmarasztalta Magyarországot az jogállamisági jelentése, fenntartva a visszatartott miatti költségvetési kockázatot, és az sem ízlett a forintnak, hogy gyenge magyar ipari és kiskereskedelmi adatok jöttek ki, 

fenntartva a nyomást az MNB-n, hogy tovább csökkentse kamatait, miközben a költségvetés bevételi kilátásait is negatívan érintik.

A jegybankot ettől azt tarthatná vissza, ha nőne a félelem, hogy nem hajlandó gyorsan csökkenni az ha pedig nagyot zuhan, az a lazítás ügye mellett tanúskodva tovább üthetné a forintot. Ezért is voltak fontosak a péntek reggeli júniusi inflációs adatok, amelyek azonban egyik irányba sem tolták el a várakozásokat.

Pénteken még mindig volt lejjebb a forintnak, de az idei nyereségéből még mindig maradt. Forrás: Stooq

Az MNB is a forintot figyeli

Miután a 20,1 százalékos éves drágulási ráta megerősíti a csökkenő trendet, de nem jelez a vártnál is gyorsabb zuhanást, az infláció helyett most a forint lépett előre a jegybanki döntéshozók képletében fontosságban – véli Virovácz Péter, az ING hazai vezető elemzője.

Amennyiben a forint árfolyama a 380-385-ös szintek körül stabilizálódik, és nem folytatódik a trendszerű gyengülés, úgy nem látunk érdemi akadályt az újabb 100 bázispontos kamatvágás előtt júliusban, mivel a piac továbbra is ezt árazza

– írta jegyzetében. Pontosan ugyanerre kíváncsiak a külföldi nyaralásra készülők, vagy akik már a tengerparton figyelik, mikor érdemes további összegeket átváltaniuk devizára forintról. 

Már ennek is örülhetünk: húsz százalék határán billeg az infláció

Júniusban is folytatódott az infláció csökkenése, ugyanakkor hiába vártunk meglepetést, a 20 százalékos falat egyelőre nem sikerült áttörnie. Az EU-ban használatos harmonizált fogyasztói árindex azonban már egyessel kezdődik.

Az infláció egyelőre letudva, de mi jöhet még?

Listánkon a következő tétel a parlamenti végszavazás a 2024-es magyar költségvetésről. Erre fél 11-et követően került sor, és elmondható: a devizapiacot nem konkrétan ez a szavazás tartotta izgalomban, hanem inkább az, hogy miatta hatalmas volt a híráram költségvetési ügyekről és kockázatokról, miközben az uniós pénzek ügyében nem előrelépés történt, hanem a jogállamiság jelentős képében negatív hír jött a múlt heti uniós csúcs körül kiélesedett európai politikai konfliktusok sarkában. 

Elfogadta az Országgyűlés a jövő évi költségvetést

Megszavazta a jövő évi büdzsét a parlament. Jövőre sokkal több pénz jut oktatásra, egészségügyre és honvédelemre, kevesebb közlekedésre.

A pénteki végszavazás már rutinnak tűnt, nem maradtak nyitva fontos kérdések, de ettől még akár meg is mozdíthatja a forint árfolyamát, mivel a devizapiacon nem hagy alább az izgalom. A 385 körüli piacnyitás után egy óra sem telt el, és a forint tovább gyengülve már a 386,5-es szintet ostromolta. Amikorra a költségvetést elfogadták, a 388-on is túljutott.

NEW YORK, USA - OCTOBER 16:  The financial ratings company Standard & Poor's announced that the shuttering of the US government costed the American people at least $24 billion, October 16. After sixteen days of a government shutdown, and with just a day before the US risked defaulting on its debt, the US Congress voted to end the government shutdown on October 16. Cem Ozdel - Anadolu Agency (Photo by CEM OZDEL / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Cem Ozdel / AFP

A szavazás után még két fordulópontja lehet a napnak. Délután fél 3-kor fontos munkaerőpiaci adatokat közölnek az Egyesült Államokban, és ha ezek azt a képet erősítik meg, hogy hosszabb lehet a vártnál is a Federal Reserve kamatemelési ciklusa, 

az a dollárnak ösztönzést adva megint betehet a forintnak. De megtörténhet ez az ellenkező irányban is.

A hét „fénypontját” pedig a piaczárás után érjük el: kiderül, nem hoz-e január után megint meglepően kedvezőtlen döntést a magyar adósságbesorolását felülvizsgáló Standard & Poor’s.

Felkorbácsolhatja a magyar piacokat, ha megint meglepőt húz a Standard & Poor’s

Az idén másodjára mond ítéletet hazánkról a Standard & Poor’s New York-i székhelyű nemzetközi hitelminősítő vállalat, amely januárban a legnagyobb meglepetésre leminősítette Magyarországot. Ha most is így döntenek a tengerentúlon, azzal hazánk hét év után ismét bóvliba, azaz befektetésre nem ajánlott kategóriába kerülne valamelyik hitelminősítőnél.

A kis forgalmú nemzetközi forintpiac azonnal lereagálja majd a döntést, és akár újabb gyengülés is bekövetkezhet, de kedvező döntés esetén akár ugrásszerű erősödés is. A mérvadó hazai devizapiacon hétfőn hozzák meg ítéletüket a kereskedők. 

Érdemes emlékeztetni rá: a januári leminősítés után zuhant a forint, de villámgyorsan visszatért az erősödő pályára. Most annyiban bizonytalanabb a helyzet, hogy megkezdődött az MNB kamatcsökkentése, miközben a nagy jegybankok még az ellenkező irányba mennek, az unió pedig kiéleződő politikai konfliktusokkal terhelt.

Mit kell néznie hétfőn annak, aki a pénteket már lekövette?

Mindjárt hozzá kell tenni, hogy a kamatcsökkentésekre jó indoklás az infláció zuhanása, miközben egy alapvető forintpozitív tényező továbbra is fennáll: az energiaárak ugyan magasak, de tavaly óta hatalmasat estek, csökkentve a magyar külső fizetési mérleg tavaly felszökött deficitjét. Éppen ezért hétfőn az első dolog, amit a pénteki fejleményekről már tájékozott forintkereskedők az irodába toppanva megnéznek, a holland TTF-gázár lesz.

Szigor, szigor: továbbmennek az úton, amelyen az MNB már visszafordult

A világ kilenc vezető nyugati jegybankja közül heten emeltek kamatot a hatodik hónapban, ketten nem változtattak. A kamatemelési ciklusnak azonban koránt sincs vége – kivéve a lazítás útjára lépő Kínában.

 

Federal Reserve Standard & Poor's gyengülés MNB forint árfolyam
Kapcsolódó cikkek