A német importárak júliusban 13,2 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, további nyomást helyezve a kereskedelemre, miután az országban utoljára 1987 januárjában mértek ilyen erejű csökkenést – olvasható a Destatis, a szövetségi statisztikai hivatal szerdai közleményében.

Container shipping on the Elbe
02 August 2022, Hamburg: The container ship "Monaco Mćrsk" of the world's largest shipping company "Mćrsk Line" sails on the Elbe towards Hamburg. Photo: Markus Scholz/dpa (Photo by MARKUS SCHOLZ / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Markus Scholz / AFP

A csökkenés nagyjából megegyezett a közgazdászok előrejelzéseivel, akik 13,1 százalékos esésre számítottak. Németországban az importárak az ország lakosai által külföldi eladók által vásárolt és szállított áruk és szolgáltatások árváltozását tükrözik, amit nagymértékben befolyásolnak a keresztárfolyamok. 

Az előző hónaphoz képest csak enyhe, 0,6 százalékos csökkenést mutattak az importárak, ez azonban egy több mint egyéves zuhanást követett.

 

 

Az egyik legnagyobb esést az energiaimport-áraknál lehetett tapasztalni, amelyek 47,4 százalékkal csökkentek 2022 júliusához képest, és 3,1 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint 2022 júliusában.

Ezzel szemben az exportárindex 2023 júliusában 3,2 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2022 júliusában – ami 2009 szeptembere óta a legnagyobb éves szintű esés –, az előző hónaphoz képest pedig 0,3 százalékkal csökkentek.

Mivel a német gazdaság jelentős mennyiségű fogyasztói terméket és nyersanyagot szerez be külföldről, a csökkenő importárak késleltetve, de erősen hatnak az inflációra, amelynek adatai váratóan szerdán jelennek meg.

Egy helyben áll a német gazdaság, a vártnál rosszabb lett a GDP

A júliusi inflációs ráta azonban valamivel kisebb volt, mint az előző havi.