Németország a második negyedévben stagnált az előző három hónaphoz képest, eltiporva a reményeket, hogy Európa legnagyobb gazdasága gyorsan fel tud állni a téli recesszióból – írta a Reuters.

Interior view LIDL discount store
Fotó: Markus Scholz/AFP

A Destatis, a szövetségi statisztikai hivatal adatai alapján a bruttó hazai termék (GDP) 2023 második negyedévében, április és június között nulla százaléknyi növekedést produkált, elmaradva a közgazdászok előrejelzéseitől, akik 0,3 százalékos erősödést vártak.

A stagnálás az első negyedévben mért 0,1 százalékos, valamint a 2022 végén tapasztalt 0,4 százalékos zsugorodást követi, amely technikai recesszióba taszította a gazdaságot.

A német GDP alakulása
 

A háztartások fogyasztása az előző téli félévben tapasztalt csökkenés után stabilizálódott, a kormányzati kiadások pedig 0,1 százalékkal nőttek – a bruttó állóeszköz-felhalmozás növekedése azonban jelentősen, 0,4 százalékra lassult az első negyedévi 1,7 százalékról, hála az építőipar és a gépgyártás lehűlésének.

Éves szinten Európa legnagyobb gazdasága 0,2 százalékot zsugorodott a második negyedévben.

A gyenge második félév alapján úgy tűnik, hogy Németország a stagnálás és a között jár kötéltáncot, és valószínű, hogy a GDP-növekedés 2023 végéig elhanyagolható lesz 

– mondta Carsten Brzeski, az ING Germany globális makrogazdasági vezetője.

Eközben az 6,2 százalékra lassult júliusban az előző havi 6,4 százalékról. Fritzi Kohler-Geib, a Német Fejlesztési Bank (KfW) vezető közgazdásza szerint azonban érdemi lassulásra a fogyasztói árak terén csak szeptemberben lehet majd számítani.

Európai bőven vannak hamis hangok az örömódában

Kettészakadhat Európa – a kontinens egy részén már biztos a növekedés, Németország viszont bukdácsol, és a kilátásai sem fényesek.