Továbbra is gyengélkedik a német gazdaság, a növekedés várhatóan pedig a harmadik negyedévben sem indul be a Bundesbank, a német jegybank hétfőn közölt elemzése szerint.

Operators work at the battery workshop of the Stellantis cars factory in Hordain, northern France on October 27, 2022. The Stellantis group, born from the merger of PSA and Fiat-Chrysler, will launch the mass production of hydrogen-powered commercial vehicles in its factory located in Hordain, northern France, the carmaker's CEO, Carlos Tavares, announced on October 27, 2022. (Photo by Sameer Al-DOUMY / AFP)
Fotó: SAMEER AL-DOUMY / AFP

Az legnagyobb gazdasága a tavaszi után 2023 harmadik negyedévében valószínűleg ismét nagyrészt változatlan marad 

- áll a Bundesbank rendszeres havi jelentéseinek augusztusi kiadásában.

A lakossági fogyasztás ugyan a stabil foglalkoztatottság , a csökkenő és az erőteljes bérnövekedés révén élénkítőleg hat, a feldolgozóipart viszont továbbra is visszafogja a gyenge külföldi kereslet, a kamatok emelkedése pedig visszaveti az építőipart és a beruházásokat.

Várakozásuk szerint az infláció tovább csökken - éves átlagban 6 százalék lehet a 2022-es 7,9 százalék után -, főleg az energiaárak csökkenése miatt, de a bérnövekedés erős marad az idén és jövőre is. Az erőteljes bérkiáramlás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az infláció valószínűleg még jó ideig az Európai Központi Bank által megcélzott 2 százalék körüli szint felett maradjon, de jövőre már 3,2 százalékra csökkenthet.

A német gazdaság az év elején úgynevezett technikai recesszióba került, mert a hazai össztermék (GDP) egymás után két negyedévben - 2022 utolsó és 2023 első három hónapjában is - csökkent.

 A második negyedévben megállt a csökkenés, az Európai Unió legnagyobb gazdasága stagnált az április-júniusi időszakban a szövetségi statisztikai hivatal július végén közölt előzetes adatai szerint.

A végleges adatokat augusztus 25-én közlik.