A lézerrendszerek harci drónok hatástalanítására is képesek lehetnek, ugyanakkor sok hőt termelnek, ami komoly technikai kihívás, mivel ezáltal korlátozódik a teljesítményük. Úgy tűnik azonban, hogy egy kínai kutatócsoport legyőzte ezt az akadályt. A kutatók olyan hűtési technológiát fejlesztettek ki, amely képes kivonni a hőt a lézer belsejéből, miközben minimalizálja a turbulenciát és a rezgéseket.

Explosion, abstract illustration
Explosion, abstract illustration. (Photo by SAKKMESTERKE/SCIENCE PHOTO LIBRA / AAT / Science Photo Library via AFP)
Fotó: AFP

A lézerek szünet nélküli működése növeli hatótávolságukat és a katonai potenciáljukat, miközben csökkenti a karbantartási és javítási problémákat 

– írja a Newsweek.

A kutatás eredményei éppen akkor láttak napvilágot, amikor Kína technológiai fejlesztései az Egyesült Államokban is nagy figyelmet kaptak. Augusztusban a Fehér Ház végrehajtási rendeletet adott ki a pekingi katonai és hírszerzési fejlesztésekkel kapcsolatos aggodalmak miatt. Joe Biden elnök megtiltotta, hogy egyes amerikai befektetők mikroelektronikával, mesterséges intelligenciával és kvantum-számítástechnikával foglalkozó kínai vállalatokba fektessenek be. 

Kína 44 technológiai ágazatból 37-ben lépéselőnyben van az Egyesült Államokhoz képest – jelentette a The Wall Street Journal. Kínában kétszer annyi szabadalmat jegyeztek be, mint az Egyesült Államokban – tette hozzá a lap.