Kína ismét felszólította a Fülöp-szigeteket, hogy vontasson el egy vitatott zátonyon veszteglő, jelenleg katonai előőrsként használt második világháborús hadihajót. Miután Manila korábban már elutasította Peking erre irányuló kérését, a világ második legnagyobb országa megpróbálta ellehetetleníteni a filippínó katonák utánpótlását.

This undated handout released by the Philippine Coast Guard (PCG) on August 6, 2023 shows a China Coast Guard ship (L) releasing water cannon on a Philippine Coast Guard ship near Second Thomas Shoal during a re-supply mission on August 5. The Philippines condemned the China Coast Guard on August 6 for allegedly firing water cannon at its vessels in the disputed South China Sea, describing the actions as "illegal" and "dangerous". (Photo by Handout / Philippine Coast Guard (PCG) / AFP) / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / PHILIPPINE COAST GUARD (PCG) " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
A kínai parti őrség hajója vízágyúval támadja a Fülöp-szigeteki parti őrség hajóját a Second Thomas-zátony közelében szombaton.
Fotó: AFP

A két szomszédos ország közötti feszültség a Dél-kínai-tenger ügyében Ferdinand Marcos Jr. Fülöp-szigeteki elnök hivatalba lépése óta nő. Manila egyre inkább az Egyesült Államok politikáját segíti, amely cserébe támogatja a délkelet-ázsiai nemzetet a Kínával folytatott tengeri vitáiban.

A Fülöp-szigetek kizárólagos gazdasági övezetében található Second Thomas-zátonyra vontatott egykori Sierra Madre hadihajó fedélzetén egy maroknyi katona tartózkodik. Manila 1999 óta erősíti szuverenitását a hajóval.

Kína szerint azonban a Fülöp-szigetek jogtalanul szállta meg a zátonyt.

Kína manilai nagykövetsége bírálta Washingtont, amiért szövetségeseket gyűjtött ellene a dél-kínai-tengeri konfliktusokban.

A Dél-kínai-tenger nem szafaripark a régión kívüli országoknak csínyekre és viszályszításra 

– fogalmazott a nagykövetség a keddi közleményében.

Manila többször is azzal vádolta a kínai parti őrséget, hogy akadályozza az ott található csapatai ellátását. Állítása szerint legutóbb szombaton lőttek vízágyúval egy utánpótlást szállító hajót. Míg a szigetország szerint ez támadó és túlzott erő volt, addig Peking szerint ez csak figyelmeztetés volt, és észszerű önmérsékletet tanúsított. Az augusztus 5-i incidensben senki sem sérült meg, ugyanakkor a Fülöp-szigeteki tisztviselők szerint két hajójuk közül az egyik nem tudta eljuttatni az utánpótlást a katonáknak. 

A kínai védelmi minisztérium kedden felszólította Manilát, hogy fejezzen be minden provokációt, és egyúttal megígérte, hogy továbbra is minden szükséges intézkedést megtesz a szuverenitás és a tengeri jogok védelmében.

Biztonsági szakértők szerint

Peking lépései arra utalnak, hogy át akarja venni az irányítást a Second Thomas-zátony felett, amelyet Kínában Renai-zátonyként, a Fülöp-szigeteken pedig Ayungin-zátonyként is ismernek.

Kína szinte a teljes Dél-kínai-tenger ellenőrzésére igényt tart, ami érinti Malajzia, Vietnám, Brunei, Tajvan és a Fülöp-szigetek kizárólagos gazdasági övezeteit. Mivel azonban az Egyesült Államok és Fülöp-szigetek közötti kölcsönös védelmi szerződés van 1951 óta, szakértők szerint Kína kétszer is meggondolná, hogy nyílt erővel megszállja a zátonyt. Az amerikaiak az elmúlt hónapokban erősítették meg katonai jelenlétüket a szigetországban.

Japán és Franciaország a manilai nagykövetségeiken keresztül aggodalmuknak adtak hangot Kína közelmúltbeli lépései miatt. Az államok emlékeztettek arra a 2016-os választott bírósági döntésre, amely jogtalannak találta Peking dél-kínai-tengeri követeléseit – értesült a Reuters.

Nem ez volt az első kínai támadás Fülöp-szigeteki katonai hajók ellen, februárban lézerárgyút vetettek be.