Sorra csökkentik Kína gazdasági növekedésének kilátásait a nagy nemzetközi előrejelzők, ezúttal a Morgan Stanley jelentette be, hogy rosszabb eredményt vár az idén. Az amerikai befektetési bank és pénzügyi szolgáltató új prognózisa szerint a világ második legnagyobb gazdasága a korábban jelzett 5 százalék helyett csak 4,7 százalékkal növekszik majd 2023-ban, és jövőre is csak 4,2 százalékkal a várt 4,5 százalék helyett.

GUIYANG, CHINA - AUGUST 16, 2023 - A technician carries out a fixed point transfer of materials after a previous operation in Guiyang, Guizhou province, China, August 16, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Sorra vágják meg a kínai gazdaság növekedési kilátásait.
Fotó: AFP

A héten már a JPMorgan és a Barclays is megvágta a növekedési kilátásokat, az előbbi ötről 4,8, az utóbbi 4,5 százalékra – emlékeztetett a hírrel kapcsolatban a Reuters. Peking 5 százalékos GDP-bővülési célt tűzött ki idénre.

A döntést a Morgan Stanley Robin Xing által vezetett közgazdászai a tőkeberuházások vártnál meredekebb lassulásával magyarázták többek között az ingatlanszektorban, ami a fogyasztásra is hatással lesz. A kínai ingatlanszektor 2021 vége óta küzd likviditási válsággal, amikor összeomlott a China Evergrande Group. A dominó azóta tovább dől: hétfőn az ország legnagyobb magánfejlesztője, a Country Garden Holdings néhány kötvényese nem kapta meg az esedékes kuponkifizetését, szerdán pedig a Zhongzhi Enterprise Group vagyonkezelő jelezte, hogy likviditási válsággal néz szembe, és adósságátütemezést hajt végre.

Aerial photo shows containers are loaded or unloaded at Lianyungang Port in Lianyungang City, east China's Jiangsu Province, 16 August, 2023. (Photo by stringer / ImagineChina / Imaginechina via AFP)
A kínai kormány 5 százalékos célt tűzött ki 2023-ra.
Fotó: AFP

„A rossz allokációval kapcsolatos aggodalmak visszafogottá tehetik a kezdeti politikai választ, ami súlyosbíthatja az adósság-deflációs hurkot” – figyelmeztettek a Morgan Stanley közgazdászai.

Az adatok sem biztatók, azt mutatják, hogy a kínai fogyasztói szektor deflációba esett, és a termelői árak júliusban tovább csökkentek, ami 

újabb nyomást gyakorolt Pekingre, hogy közvetlenebb politikai ösztönzőket vessen be.

Az ingatlanszektorral kapcsolatos aggodalmak és a harmatgyenge gazdasági adatok miatt agresszívan adták augusztus elején a kínai részvényeket a globális fedezeti alapok is.