Meredeken csökkent a német ipar kibocsátása a nyár első hónapjában.

Havi alapon 1,5 százalékos csökkentést mért a Szövetségi Statisztikai Hivatal, a Destatis, míg elemzők 0,5 százalékos visszaesést vártak. 

Májusban még 0,1 százalékos mérséklődésről szólt a havi adat. Éves szinten az ipari termelés 1,7 százalékkal esett, a májusi stagnálás után.

Hannover,,Germany,-,April,2019,-,Sew,Presents,New,Electric
Fotó: Shutterstock

Az egyes szektorok erősen eltérő képet mutatnak: a német gazdaság tradicionális húzóágazata, 

az autóipar 3,5 százalékkal esett vissza,

és az építőipar termelése is 2,8 százalékot csökkent. Meglepetésre a gyógyszeripar 7,9 százalékot emelkedett, azaz visszapattant a májusi, több mint 13 százalékos esés után. A fogyasztás és esetlegesen a forgalmának emelkedésére utalhat, hogy a fogyasztási cikkek és a köztes termékek gyártása 1,8, illetve 0,4 százalékkal nőtt. Az április–júniusi három hónap feldolgozóipari termelése 1,3 százalékkal volt alacsonyabb az előző három hónap ipari termelésénél.

A német ipari termelés alakulása 2023. június
 

Pörögtek az energiaintenzív iparágak

Idén júniusban az energiaintenzív ipari ágazatok termelése szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 1,1 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest,  ugyanakkor éves alapon 12,2 százaléknyit mérséklődött.

Európa legnagyobb gazdasága küszködik: folyamatosan publikálják a gyenge teljesítményről szóló adatokat, az utóbbi időben egyedül a gyáripari megrendelésekről szóló alakult kedvezőbben. 

Kiszárad a Rajna, sárba ragad az európai kereskedelem


Az Európát kínzó pokoli aszály nemcsak erdőtüzeket okoz és nyomorítja a mezőgazdaságot, hanem a csökkenő vízszintek miatt a fuvarozást is ellehetetleníti a kontinens folyóin. Az egyik legolcsóbb szállítási mód eltűnése pedig számos nehézséget okozhat a blokk gazdaságainak.