Júniusban a német gyáripari megrendelések váratlanul három éve a legnagyobb mértékben emelkedtek, ám Európa legnagyobb gazdasága még mindig nem tudott kikapaszkodni a téli recesszióból – írta a Reuters.

Volkswagen completes transformation to E site
27 January 2022, Saxony, Zwickau: An ID.5 rolls down the line at Volkswagen's plant in Zwickau. At the turn of the year, production of the new ID.5 model began at the Saxon plant; it is the sixth pure electric vehicle to be manufactured here. Like the other models, the vehicle is based on the Modular Electric Toolkit. Volkswagen has converted the site, which employs around 9,000 people, into a purely electric vehicle factory at a cost of ·1.2 billion and has now completed the transformation to an e-site. Photo: Hendrik Schmidt/dpa (Photo by HENDRIK SCHMIDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Hendrik Schmidt / AFP

A kereslet 7 százalékkal nőtt májushoz képest, dacolva a közgazdászok csökkenésre vonatkozó előrejelzéseivel. A meglepő növekedés azonban csak a nagy megrendeléseknek köszönhető – elsősorban a repülőgépiparban – amelyek nélkül az adatok 2,6 százalékos esést mutattak volna.

Ráadásul a gyári megrendelések a márciusi 10,9 százalékos visszaesésből próbáltak felépülni, amelyet még a júniusi erősödés sem javított ki.

Háromhavi szinten a megrendelések mindössze 0,2 százalékkal nőttek, összhangban a gazdaság általános teljesítményével a második negyedévben, amikor Németország recesszióba süllyedt. Összességében a külföldi megrendelések 13,5 százalékkal nőttek, míg a belföldiek 2,0 százalékkal csökkentek.

 

A gazdaság többi részén a kilátások sokkal kevésbé biztatók, a júliusban publikált beszerzésimenedzser-indexek pedig elszomorító képet festettek. A német ipar szenved a gyenge kínai kereslettől, mivel a világ második legnagyobb gazdasága is elveszítette a lendületét.

A mai plusz aligha fenntartható, és az ipari trendek továbbra is lefelé mutatnak. A gyenge világgazdaság és a magas energiaköltségek nyomás alatt tartják a gazdaságot, és ezek enyhülése nélkül kicsi az esély a felépülésre

– jegyezte meg Jörg Kraemer, a Commerzbank vezető közgazdásza.

Európai bőven vannak hamis hangok az örömódában

Kettészakadhat Európa – a kontinens egy részén már biztos a növekedés, Németország viszont bukdácsol, és a kilátásai sem fényesek.

A csökkenés különösen az elektromos berendezések és az autógyártás területén volt erőteljes. Az energiaigényes ágazatok, például a vegyipar, az acélgyártás és a papírgyártás termelése az elmúlt hónapokban megbicsaklott, mivel a gyáraknak meg kellett küzdeniük a villamosenergia- és földgázszerződések árának ugrásszerű növekedésével. 

A hétfőre várható német feldolgozóipari adatok valószínűleg további gyengeséget fognak mutatni, mivel az elemzői becslések szerint júniusban visszaesett a termelés, ami az első negyedévhez képest is alacsonynak tűnik.

S bár Európa legnagyobb gazdasága rossz bőrben van, a németek újra elkezdtek költekezni, és 2023 júliusában az új személygépkocsi-regisztrációk 18,1 százalékkal, 242 ezerre nőttek az előző év azonos időszakához képest.