Augusztusban is folytatódott a kínai külkereskedelem visszaesése, ám mind az mind az csökkenése kisebb volt a piaci várakozásoknál. Éves szinten a kivitel a negyedik hónapja zsugorodott, ám a 8,8 százalékos csökkenés felülmúlta a 9,2 százalékos esésről szóló várakozásokat, és a júliusi 14,5 százalékos zuhanáshoz képest is erősödést mutat.

Az import 7,3 százalékkal maradt el a tavaly augusztusitól, ami szintén kedvezőbb a 9 százalékos esést valószínűsítő várakozásoknál, és kedvezőbb az előző hónap 12,4 százalékos zsugorodásánál is. A behozatal augusztusban zsinórban a hatodik hónapja csökkent.

china, kína, trade
Fotó: Shutterstock

Ennek ellenére továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy a kínai gazdaság nem lesz képes tartani az 5 százalékos bővülésről szóló kormányzati célt 

az ingatlanszektor fokozódó válsága, a gyenge fogyasztás és visszaeső hitelezés árnyékában, mely szempontok miatt többen mérsékelték előrejelzésüket a kínai gazdaság idei növekedése kapcsán.

A kérdés most az, hogy a vártnál jobb számok azt jelzik-e, hogy a kínai elérte a mélypontját, ami számos tényezőtől függ, legfőképp persze attól, hogy mi történik a belső kereslettel – írja a Reuters.

Peking számos, fokozatos lépést tett az elmúlt hónapokban a növekedés felpörgetésére, így a múlt héten lazított a hitelfelvétel szabályain az ország jegybankja. Elemzők azonban attól tartanak, hogy ezek hatása csekély lehet a felpattanásának és a háztartások jövedelmi várakozásainak lassulása miatt.

Az országba tartó kőolajszállítmányok éves szinten 14,7 százalékot emelkedtek a világ második legnagyobb gazdaságában, ám 2,3 százalékkal elmaradtak a júliusitól, míg a szójaimport 17,9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, köszönhetően az alacsony brazil áraknak.

A külkereskedelm többlete 68,3 milliárd dollár volt a múlt hónapban, elmaradva a 73,8 milliárd dolláros előrejelzéstől és a júliusi 80,6 milliárd dolláros többlettől. A tavalyi év végének alacsony bázisa miatt azonban az év végére várhatóan visszatér a növekedés a kivitel területén.