A kínai szolgáltatási tevékenység augusztusban nyolc hónapja a leglassabb ütemben bővült, mivel a kormány ösztönző intézkedései nem tudták felélénkíteni a fogyasztást és a gyenge kereslet is alig változott.

Fotó: ISAAC LAWRENCE/AFP

A kínai Caixin általános szolgáltatási beszerzésimenedzser-index (BMI) 2023 augusztusában 51,8 pontra csökkent a júliusi 51,9-ről, jóval elmaradva az 53,6-os piaci előrejelzésektől.

Az év eleje óta ez volt a leggyengébb hónap a szolgáltatási aktivitásban, tovább rombolva a kínai gazdaság kilátásait.

A kínai BMI alakulása 1 év
 

Bár a foglalkoztatás szerényen, de már a hetedik egymást követő hónapban nőtt, a munkahelyteremtés mértéke alig változott júliushoz képest, annak ellenére, hogy a kínai gazdaság a magas üzleti igényektől és a kapacitásbővítési tervektől hangos.

Az új megrendelések növekedése tovább lassult, míg az exportértékesítés tavaly december óta először csökkent.

A függő ügyletek időközben tovább halmozódtak, az arányuk január óta a legmagasabb szintre emelkedett. A 12 hónapos kilátásokra vonatkozó üzleti bizalom pedig kilenchavi mélypontra süllyedt.

A szoros piaci verseny miatt azonban az inputköltség-infláció hathavi mélypontra mérséklődött, míg a költséginfláció április óta a legalacsonyabb szintre lassult.

Milyen mély Kína gazdasági szakadéka?

A gazdaságban futótűzként terjednek a problémák, a kommunista párt pedig eddig nem talált hatásos ellenszert a visszaesésre.