Nemzetközi gazdaság

Elsőként az OpenAI-vezér, Sam Altman kapott indonéz aranyvízumot

A mesterséges intelligenciával foglalkozó üzletember korábban nem beszélt arról, hogy indonéz befektetésekben gondolkodna.

Az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman kap elsőként olyan aranyvízumot, melyet a délkelet-ázsiai ország a külföldi befektetők vonzása érdekében hozott létre. Az üzletember 10 évre kapja meg a tartózkodási és belépési engedélyt – közölte az ország bevándorlási hivatalának főigazgatója, Silmy Karim.

OpenAI CEO Sam Altman addresses a speech during a meeting, at the Station F in Paris on May 26, 2023. Altman, the boss of OpenAI, the firm behind the massively popular ChatGPT bot, said on May 26, 2023, in Paris that his firm's technology would not destroy the job market as he sought to calm fears about the march of artificial intelligence (AI). (Photo by JOEL SAGET / AFP)
Fotó: JOEL SAGET / AFP

A ChatGPT-t létrehozó cég vezetője így a repülőtéren többek között elsőbbségi biztonsági vizsgálatnak, könnyebb ki- és belépésnek és hosszabb tartózkodási időnek örülhet. 

A múlt héten bevezetett program célja a gazdasági fejlődés előmozdítása, és azok juthatnak a program keretében vízumhoz öt és tíz év közötti időre, akik jelentős befektetéseket eszközölnek az országban. Például 350 ezer dollár indonéz tőzsdei cégekbe, megtakarítási számlára vagy államkötvénybe fektetéssel ötéves tartózkodási engedélyt lehet kapni – írja a Bloomberg.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Altman igényelte-e a vízumot vagy hogy fektetett-e, esetleg tervez-e befektetni az országba. A mesterséges intelligenciával foglalkozó cégvezető júniusban járt Jakartában, ahol egy MI-konferencián szólalt fel.

Tavalyi bemutatása óta az OpenAI eszközei MI-hez köthető befektetések sorát ösztönözték.

 

ChatGPT OpenAI Sam Altman aranyvízum
Kapcsolódó cikkek