Nemzetközi gazdaság

Kína tisztogatott a Dél-kínai-tengeren

Peking nemcsak Tajvannal, a Fülöp-szigetekkel is sakkozik a tengeren. Kína a Dél-kínai-tengert is a sajátjának tekinti.

A Fülöp-szigeteki parti őrség kedden bejelentette, Kína eltávolította az általa a Dél-kínai-tenger vitatott részén nem sokkal korábban illegálisan elhelyezett úszó bójasorok maradékát. Azt is közölték, hogy nincs jele agressziónak, nincs patthelyzet.

Fotó: Ted Aljibe / AFP

Manila a hét végén tiltakozott a Scarborough-korallzátony közelében kihelyezett, mintegy 300 méter hosszú akadály ellen, hétfőn pedig a Fülöp-szigeteki parti őrség emberei elkezdték szétszedni az akadályt, amely a Fülöp-szigetek szerint teljesen ellehetetleníti a halászatot a környéken, veszélybe sodorva a halászok megélhetését.

Sajtótájékoztatóján Enrique Manalo Fülöp-szigeteki külügyminiszter elmondta, a lépés összhangban volt Manila Dél-kínai-tengerrel kapcsolatos álláspontjával, és Manilának joga van szuverenitása ilyetén kinyilvánításához. A parti őrség szóvivője, Jay Tarriela az ANC helyi televíziós csatornának adott nyilatkozatában elmondta, hogy a kínai parti őrség négy hajója is a közelben volt a bójasor szétszabdalásakor, ám a médiát látva nem léptek fel ellenük. Hozzátette, hogy a kínai parti őrség néhány órával a Fülöp-szigeteki hajó távozása után távolította el a bójasor maradékát.

Kína leszállópályát épít egy vitatott dél-kínai-tengeri szigeten

A Triton a Paracel-csoport egyik fő szigete, amely nagyjából egyenlő távolságra van Vietnám partjaitól és Kína Hajnan tartományától. Peking egy rövid, 1974-es tengeri háborúban szerezte meg Vietnámtól a teljes ellenőrzést a Paracel-szigetcsoport, így a Triton felett is.

Kína 2012-ben szerezte meg az ellenőrzést a régió leggazdagabb halászati övezetének számító korallzátony fölött, de a pekingi vezetés és az akkori Fülöp-szigeteki elnök, Rodrigo Duterte hivatali idejében a két ország közötti javuló kapcsolatok jegyében visszaengedte a Fülöp-szigeteki halászokat a zátony közelébe. Manila és Peking azonban eltávolodott egymástól ifjabb Ferdinand Marcos, 2022-ben megválasztott Fülöp-szigeteki elnök hivatalba lépése óta, a zátony körüli halászat pedig ismét ellehetetlenült.

Kína a nyersanyagokban gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tengert gyakorlatilag teljes egészében a magáénak tekinti,

több mesterséges szigetet is épített a vitatott területen, és katonai támaszpontokat alakított ki rajtuk. Peking követeléseit a Fülöp-szigetek mellett a többi között Vietnám és Malajzia is vitatja.

 

Dél-kínai-tenger Peking korallzátony parti őrség Manila
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek