Kínának korlátozott mozgástere maradt a monetáris politika további lazítására, és inkább a strukturális reformok felé kell fordulnia, például fontos lenne a vállalkozók ösztönzése – mondta vasárnap a központi bank egyik magas rangú tisztviselője.

A bejáró munkavállalókat is egyenjogúsítani kell Kínában. Fotó: AFP

Liu Si-csin, a Kínai Népbank (PBOC) monetáris politikai bizottságának tagja egy sanghaji pénzügyi fórumon fejtette ki, hogy Peking monetáris politikájának lazítását főként az Egyesült Államokkal szembeni kamatlábkülönbség növekedése korlátozza.

Ha Kína továbbra is a makropolitikára összpontosít a növekedés stabilizálására tett erőfeszítései során, akkor egyre több mellékhatás jelentkezik, ám ami még ennél is fontosabb, ismét elszalasztjuk a strukturális reformok lehetőségét

– hangsúlyozta a Reuters szerint Liu, aki az államtanács fejlesztési kutatóközpontjának, azaz a legfőbb kínai gazdasági tervezési szervezetnek is alelnöke.

A pandémiás lezárások után felfutó kínai konjunktúra a gyenge fogyasztás, a csökkenő és az ingatlanadósság-válság elmélyülése miatt veszített lendületéből, és a gazdaság a bizalom erősítését célzó monetáris és fiskális intézkedések sora ellenére sem talál igazán magára.

Liu ezért vasárnap új strukturális reformokat javasolt, amelyek azonnal segíthetik a gazdaságot, ugyanakkor hosszú távú növekedési lendületet is adhatnak. Ezek közé tartoznak a keresleti oldali reformok, amelyek középpontjában az áll, hogy a bejáró munkavállalók hozzáférjenek a városlakók által élvezett közszolgáltatásokhoz, valamint a kínálati oldali reformok, amelyek a feltörekvő iparágakban a vállalkozói szellem beindításáról gondoskodnak – mondta.

A legfőbb kínai gazdasági tervezési szervezet ebben a hónapban jelentette be, hogy új osztályt hoz létre a magánvállalkozások megsegítésére. 

Peking igyekszik ismét feléleszteni a befektetői bizalmat, amelyet az utóbbi időben a kormányzati szigorítások – az internetes szektortól egészen a magántanításig terjedő ágazatokban – inkább sorvasztottak.

Liu vasárnap hozzáfűzte, hogy Kínának mindehhez meg kellene erősítenie a magánvállalkozások státuszát mind ideológiai, mind politikai szempontból.