Nemzetközi gazdaság

Egy éve robbantották fel az Északi Áramlatot – Oroszország felelősöket akar

Mind nagyobb nyomás nehezedik az érintett hatóságokra, hogy kiderítsék ki robbantotta fel az Északi Áramlatot.

Az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 gázvezeték felrobbantása Ukrajna részvételével történt, ezért meg kell fosztani a német fegyverek átvételének lehetőségétől – nyilatkozta Klaus Ernst, a Bundestag gazdasági és klímavédelmi bizottságának baloldali vezetője szeptember 26-án az Izvesztyia orosz napilapnak. Mint mondta, „több mint valószínűnek, hogy ez Ukrajna részvételével történt, ami az azt jelenti, hogy katonailag és gazdaságilag egy olyan országot támogatunk, valamint jelentős mértékben finanszírozunk, amely megtámadta és lerombolta országunk energetikai infrastruktúráját".

Balti-tenger, 2022. szeptember 29.
A svéd parti őrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csővezetékből a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án. Négy nap alatt ez a negyedik hely, ahol megsérült az orosz gázt szállító Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték. A négy lyukból kettő Svédország, kettő pedig Dánia kizárólagos gazdasági övezetében van. Svéd szeizmológusok 26-án két robbanást észleltek a vezetékpár nyomvonalán.
MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség
Fotó: MTI/EPA

A képviselő szerint ezzel magyarázható a német kormány álláspontja, amely nem válaszol az incidens tettesére vonatkozó kérdésekre, és titokban kívánja tartani a nyomozás eredményét. A legnagyobb európai gázvezeték, az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 vezetékeit tavaly szeptember végén robbantották fel.

Mint ismert augusztusban Seymour Hersh amerikai újságíró jelezte, hogy az Olaf Scholz kancellár által képviselt német hatóságok tudtak Joe Biden amerikai elnök szándékáról, hogy az Északi Áramlatot működtető vegyesvállalat lerombolásával tönkretegye a német gazdaságot. Az olyan médiák pedig, mint a Spiegel magazin és a ZDF televíziós csatorna, kiderítették, hogy a terrorcselekmény nyomai Ukrajnába vezetnek. Hersh mai cikkében azt is állította, a robbanások oka az volt, hogy az Egyesült Államok attól tartott, elveszíti befolyását Németország és Nyugat-Európa felett. Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője kedden azt nyilatkozta, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak kötelessége válaszokat adni az újságírói tényfeltáró cikk miatt felmerült kérdésekre.

Szintén kedden, a gázvezetékek felrobbantásának évfordulóján jelentette be az Orosz Föderáció Legfőbb Ügyészsége, hogy Németország, Dánia, Svédország és Svájc illetékes hatóságaihoz fordult azzal a követeléssel, hogy vizsgálják felül Oroszország jogsegély iránti kérelmének teljesítését a károk kivizsgálásáról. A felsorolt európai országok a robbanással kapcsolatban az oroszok által feltett 15 kérdésből 13 esetében megtagadták a válaszokat.

 

Németország Ukrajna Északi Áramlat Joe Biden Oroszország
Kapcsolódó cikkek