A mannheimi ZEW kutatóintézet euróövezeti gazdasági hangulatindexe szeptemberben váratlanul messze az elemzői előrejelzések alá zuhant, miközben a mutató Németországban már a második hónapja enyhén emelkedik.

Fotó: AFP

A ZEW intézet keddi jelentése alapján az euróövezeti gazdasági hangulatindex mínusz 8,9 pontra gyengült az augusztusi mínusz 5,5-ről, szemben a közgazdászok mínusz 6,2 pontos előrejelzésével. Ezzel szemben az aktuális környezeti feltételek mutatója mínusz 42,6 pont volt, enyhén javulva az előző havi mínusz 42-ről.

 

A keddi jelentés szerint viszont a németországi gazdasági hangulatindex mínusz 11,4 pontra javult szeptemberben az augusztusi mínusz 12,3 pontról, felülteljesítve az elemzői várakozások mínusz 15 pontját.

A mutató az orosz–ukrán háború 2022. februári kirobbanása óta alacsony szinten mozgott, és csak idén januárban tudott pozitív szintre emelkedni, ám ez csak átmeneti volt. A német ZEW index július óta azonban folyamatosan – bár enyhén – emelkedik. A felmérésbe bevont németországi gazdasági szereplők megítélése az aktuális gazdasági feltételekről azonban sokat romlott, 

a mutató pedig mínusz 79,4 pontra, hároméves mélypontra csúszott az augusztusi mínusz 71,3 pontról.

Borús jövőképet fest a német gazdaságról az IfW gazdaságkutató intézet

A kieli IfW gazdaságkutató szerint Németország az ipar, az építőipar és a fogyasztás hanyatlása miatt a zsugorodásával néz szembe. Az idei évre 0,5 százalékos csökkentés prognosztizálnak. Az előrejelzés szerint 2024-ben már van esély a bővülésre.