Nemzetközi gazdaság

A gázpiac rogyadozik, az olaj tartja magát

Rosszkor jött az izraeli háború a gázpiacnak, az olajpiac viszont megnyugodni látszik.

Mára kiderült, hogy az izraeli háború annak ellenére, hogy a Közel-Kelet az olajtermeléséről híres, inkább a gázpiacnak tesz be – legalábbis erre lehet következtetni a nyersanyagár-grafikonokból. A helyzet részben érthető: ugyan a fő olajtermelő országok nem növelik a kitermelést, de a fő fogyasztási, azaz az utazási szezon elmúlt, míg az ősszel a fűtési szezon közeledése, a gáztárolók töltöttsége, az ellátás biztonsága egyre inkább fókuszba kerül. 

Oil,Refinery,Gas,Chemical,Equipment,Prodiction,Import,Export,Concept,,Crude
Fotó: Shutterstock

Tény, hogy az európai gázpiac gyenge lábakon áll. Ez persze relatív, ugyanis önmagában az is nagy szó, hogy az orosz gáz nélkül egyáltalán valahogy „áll”, és nem haldoklik, ugyanakkor a piac minden hírre hisztérikusan reagál – egy fegyveres konfliktus pedig, mindegy hogy háborúnak, vagy éppen terrorcselekményeknek hívjuk nyilván mélységesen felborzolja a piaci szereplők idegeit. Emellett  hosszú idő után az időjárás is hidegebbre fordult Európa-szerte, a Tátrában az első hópelyhek is megjelentek – érthető tehát, hogy a gázpiac visszaszivárgott a befektetők fókuszába.

Rossz hír Egyiptomból

A háború keresztbehúzta Egyiptom, LNG újraindítására vonatkozó terveit is,

 ugyanis a Tamari gázmező leállítása miatt Egyiptom izraeli gázimportja 20 százalékkal, napi 18 millió köbméterre esik vissza. Izrael biztonsági aggályokra hivatkozva kérte a Chevron által üzemeltetett mező leállítását, ugyanakkor a Bloomberg informátora szerint  az izraeli kormány nem tájékoztatta Egyiptomot a sokkal nagyobb Leviathan gázmező leállításáról.

Leo Kabouche, az Energy Aspects Ltd elemzője szerint fontos, hogy a Leviathan mező továbbra is működik. Az igazi kérdés azonban az, hogy mennyi időre függesztették fel a kitermelést a Tamar-mezőn. 
A Tamarnál bekövetkezett leállás azt eredményezheti, hogy az európai vásárlók kevesebb cseppfolyós földgázt kapnak, a kínálat szűkülése pedig nyilván hozzájárul az áremelkedéshez.

Kongatja  a vészharangot a Nemzetközi Energia Ügynökség is

Még a csökkenő kereslet mellett is szűkös az ellátás, a hideg időjárás újabb áremelkedési hullámot indíthat el – áll az IEA közleményében. A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint sovány vigaszt nyújt a piacoknak, hogy az európai gáztárolók gyakorlatilag megteltek, ugyanis ez nem garantálja a fűtési szezon alatti alacsony árakat.

Európában rekordsebességgel, évi 1 százalék körül csökken a gázfogyasztás,

 ez eddig nagyjából ellensúlyozta a növekvő kínai keresletet. Ugyanakkor az IEA szerint kiemelten fontos a gázfogyasztás-csökkentés, ugyanis 2025-26 előtt nem várható új LNG kapacitások bekapcsolása, így a piaci feszültséget addig csak a gázigény csökkenése oldhatja. A holland TTF gáztőzsdén a gáz ára megawattonként az izraeli háború kitörése előtti 38 euró környékéről kedd délre 46 euró fölé emelkedett, a napon belüli drágulás 4 euró felett van.

Oil,Pump,Rig.,Oil,And,Gas,Production.,Oilfield,Site.,Pump
Fotó: Shutterstock


Az olajpiac egyelőre kitart

Az izraeli konfliktus kitörése utáni első kereskedési nap kilőtt az olaj ára, a kedd azonban nyugodtabb kereskedést hozott.  A régió adja a globális olajtermelés harmadát, így nyilván kiemelten figyelik a piacon a történéseket. Összességében a piacon attól tartanak, hogy a konfliktus elhúzódik, és destabilizálja az egész régiót.

Az olaj árának mozgását az elmúlt időben a kitermelő országok kínálatcsökkentése határozta meg, pedig korai temetni az olajszektort – éves csúcsok tesztelése (96,55 dollár) a Brent ára csökkent, és hordónként 84 dollár körül várta az izraeli háború kitörését. A hírre 87 dollár fölé ugrott hétfőn, és azóta is a 86-87 dolláros szűk sávban jegyzik az északi-tengeri olajat.   
Ugyan Izrael nem jelentős termelő, de 

a konfliktus miatt például szigorúbban szankcionálhatják az iráni exportot, 

ami már jelentősen hat a kínálatra. A Hamászt támogató Teherán megtorlások esetén válaszul a Hormuzi-szoros blokádját helyezte kilátásba, ami a globális ellátás szempontjából létfontosságú csatorna.

Az ársokk átmeneti lehet, erre utalt A Commonwealth bank Australia elemzője. Vivek Dhar hangsúlyozta, hogy a palesztin-izraeli konfliktusok a múltban is csupán rövid távú árugrást okoztak. Irán azonban még átírhatja ezt a forgatókönyvet. 

 

olajtermelés lng izraeli háború Európa Egyiptom
Kapcsolódó cikkek