Nemzetközi gazdaság

A szokásosnál melegebb lehet az október is

Európával maradhat a meleg októberben is. A rekordmeleg szeptember után az ősz második hónapjára is olyan kellemes hőmérsékletet jeleznek, amely a nyár közepén jellemző.

Az idei szeptember 1979 óta a legmelegebb volt, a 16,38 fokos átlaghőmérséklet 2,5 fokkal volt magasabb az 1991-től 2020-ig tartó közel harmincéves időszak átlagánál. Az időjárási modellek azt vetítik előre, hogy az október is hasonló meglepetést tartogathat. A hónap eleje már Franciaországban, Spanyolországban, Ausztriában és Lengyelországban is hőmérsékleti rekordot hozott. 

Tourist,Protect,Themselves,From,The,Sun,With,Umbrellas,And,Hats
Európa egyes részein októberben is elkelhetnek a napernyők.
Fotó: Shutterstock

A spanyolországi Montorban már október első napján 38,2 fokkal megdőlt a melegrekord. A franciaországi Navarrenxban másnap 35,8 Celsius-fokot, míg a Bécs melletti Langenlebarnban 30,3 fokot mértek. Ugyancsak egy nappal később Lengyelországban 57 éves rekord dőlt meg, amikor 29,3 Celsius-fokot rögzítettek. Nem csoda, hogy megváltoznak a nyaralási és az életviteli szokások.

A Severe Weather portál előrejelzése szerint a következő napokban Európa számos részén 30 fok felett alakulhat a hőmérséklet, így Dél-Franciaországban, Olaszországban, a Benelux államokban, Németországban és Dél-Angliában.

Az átlagnál magasabb hőmérséklet sokszor az úgynevezett hőkupola jelensége miatt alakul ki. Ekkor az történik, hogy a kupolaként viselkedő meleg légtömeg felerősíti a hőhatást, mivel az egyfajta fedőként a föld felett megtartja a meleg levegőt. A jelenség Nyugat-Európát, a Földközi-tenger északi részét és Közép-Európa egyes részeit érinti. 

A felszínközeli hőmérséklet az Ibériai-félszigeten, Franciaországban, Dél-Angliában és Észak-Olaszországban 8-12 Celsius-fokkal lehet magasabb az átlagos október eleji értékeknél.

A hét végén Dél-Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is átlag feletti meleg lesz, akár 28 Celsius-fokos hőmérséklettel. A szokásosnál kellemesebb idő hazánkban is tapasztalható lesz.

Mivel a szokásosnál melegebb volt a június, a július, az augusztus és a szeptember is,

jó úton haladunk, hogy 2023 legyen az eddigi legmelegebb év Európában.

Arra még várunk kell egy hónapot, hogy kiderüljön, hogy az október is melegebb lesz-e az átlagosnál. Azt mindenesetre érdemes megemlíteni, hogy a tavalyi őszi hónap az addig feljegyzett legmelegebb október volt Európában.

 

meleg Európa hőmérséklet időjárás melegrekord
Kapcsolódó cikkek