A heves befektetői reakció ugyan elmaradt, de az európai uniós tisztviselők, és a hitelminősítő cégek is heteken belül közzéteszik véleményüket a lazább deficittervekről. 

Minden ítéletből kiemelkedik a Moody’s Investors Service november 17-én publikálandó véleménye, ugyanis az olasz gazdaságot már most is a „bóvli” besorolás  felett mindössze egyetlen fokozattal tartják nyilván, negatív kilátással.

Wonderful,Italy.,The,Small,Haven,Of,Amalfi,Village,With,A
Fotó: Northfoto

Leminősítésre gyakorlatilag senki sem számít, de az osztályzathoz adott kilátás negatív lehet, és a kommentárok sem alakulhatnak túl kedvezően – legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a 10 éves olasz államkötvény, és  a német „bund” hozamkülönbsége idei legmagasabb szintje, 203 bázispont körül alakul.

 

Már szeptember végén megjelent Meloni terve, amely szerint a tervezettnél egy évvel tovább, 2026-ig nagyobb lesz az államháztartás hiánya az unió által elvárt 3 százaléknál. A költségvetési pálya frissítését a parlament is ratifikálta, és a koalíciós kormány is aláírta a kiadási oldalt, beleértve az adócsökkentéseket és a családalapítási támogatások kiszélesítését.

 

Újra reflektorfényben az eladósodottság

Már a hitelminősítők előtt reagáltak elemzők a tervekre. A Bloomberg Economics közgazdászai szerint 

Meloni választási ígéreteinek betartása ismét középpontba helyezi az eladósodottság kérdését.

A növekedés jövőre is szerény marad, az államháztartás végső soron rosszabb állapotban van, és a felvázolt pálya során lazulhat a költségvetési fegyelem is, pont a hitelfelvételi költségek időszakában.

Az olasz a kibocsátás 140 százaléka körül van, így az legmagasabbja – ez sebezhetőbbé teszi az olasz gazdaságot. Jövőre valóban megszűnik a GDP-arányos, 3 százalékos deficitcél felfüggesztése, de megfigyelők szerint Brüsszel a nehéz gazdasági helyzet következtében ezt nem fogja következetesen betartatni. 
Ugyanakkor, egy kedvezőtlen forgatókönyv esetén, 

ha a blokk és Olaszország viszonya megromlik, az túlzottdeficit-eljáráshoz vezethet, ami korlátozhatja a EKB mentőövei elérhetőségét

– figyelmeztet Nicola Mai, a Pacific Investment Management Co. elemzője.

Spain; Granada: Meeting of the European Political Community EU.. Italian Prime Minister Giorgia Meloni
Vajon megmarad-e a mosoly Meloni arcán?


Választ kapunk a kérdésekre novemberben, ugyanis a jövő hónap 15-én teszi közzé a bizottság őszi gazdasági előrejelzését, amiben már minden bizonnyal lesz szó Olaszországról, illetve november 21-én részletesen értékelik a Meloni-kabinet elképzeléseit.


Mindenki nyugtat

Olaszország pénzügyi vezetői igyekeznek hangsúlyozni, hogy a hitelfelvételi költségek ugyan magasabbak, mint voltak, de kezelhetőek. Ignazio Visco jegybankelnök szerint „a helyzet nem indokol beavatkozást”. Giorgetti pénzügyminiszter pedig újságírók előtt hangsúlyozta, hogy egyelőre a gazdasági adatok távol vannak a „veszélyes zónától”.