Az intenzívebb és gyakori El Nino-hatás jelentősen csökkentheti a kakaótermesztésre szánt területek nagyságát. Ez nemcsak az ellátásbiztonságot, hanem a gazdálkodók megélhetését is veszélyezteti  a nyugat-afrikai országokban, amelyek a leginkább ki vannak téve az éghajlatváltozásnak.  

A Nemzetközi Kakaószervezet adatai szerint Afrika adja a globális kakaótermelés mintegy háromnegyedét, míg Amerika – Brazíliát és Ecuadort is beleértve – 20 százalékot, a csendes-óceáni térség pedig a termelés 5 százalékát. 

De a legnehezebb helyzetbe Elefántcsontpart került, ugyanis az ország adja a globális mennyiség 44 százalékát, míg a szomszédos Ghána 14 százalékot biztosít.

Brazilian Altiele Carvalho dos Santos, 32, sorts cocoa beans at the Altamira farm in Itajuipe, Bahia state, Brazil, on December 13, 2019. Brazil was the second largest cocoa world producer in the 80's and is now organising to recover positions in the international market, aiming at luxury chocolate. A quality seal of Protected Geographical Indication was created in the south of Bahia state, making the activity profitable and promoting the development of the region. (Photo by RAFAEL MARTINS / AFP)
Fotó: Rafael Martins / AFP

Ugyanakkor a hőmérséklet emelkedésével egyidejűleg a termesztőknek magasabban fekvő területek felé kell nézniük, vagy jó részüknek fel kell hagynia a tevékenységgel. De az Economist Intelligence Unit szerint nemcsak a klímaváltozás, hanem az input árak változása is nagy kihívás elé állítja majd az ottani gazdálkodókat az elkövetkező években.

„Nemcsak Nyugat-Afrika van bajban” – mondta Kerry Daroci, az Esőerdő Szövetség kakaóágazatának vezetője. 

Indonéziában az éghajlatváltozás hozzávetőleg 50 százalékkal csökkenti a termelékenységet, ami hektáronként 666 dolláros veszteséget okoz, ami akár egymillió hektárt is érint

– tette hozzá Daroci.

Ralizik az ár

A helyzet soha nem látott magasságokba lökte a kakaó árát. A termény tonnánkénti ára 3730 dollár volt Londonban, és 3633 dollár New Yorkban. Az előbbi 

78 százalékot, az utóbbi pedig 50 százalékot drágult egy év alatt. 

A Reuters jelentése szerint a kakaó ára ötven év óta a legmagasabb.

2030-ra a mostani háromszorosára, 2050-re pedig négyszeresére kell nőnie az éghajlatváltozás megfékezésére elköltött összegeknek.   – mondta Daroci.

Egyáltalán az éghajlatváltozás megértése is szinte hiányzik a fő termőterületeken, nemhogy az ellene való harc

– hangsúlyozta szomorúan Steffany Bermudez, a Fenntartható Fejlődés Nemzetközi Intézetének szakpolitikai tanácsadója. Ráadásul az alkalmazkodási módszerek is először jelentős pénzeket emésztenek fel, és csak aztán bizonyítják be, hogy jó befektetések voltak. 
Bermudez szerint a magánszektor tőkéje nélkülözhetetlen lesz az alkalmazkodás során, és a nonprofit szervezet kezdeményezésére és kommunikációjára is égető szükség van. 

Az olajboom után a „kakaóboom” küszöbén állunk

– összegezte véleményét Bermudez.