Nemzetközi gazdaság

Fordulóponthoz érkezik az energiaátmenet

Közel a csúcs a fosszilis tüzelőanyagok keresletében, de ez még önmagában kevés.

A globális fosszilis tüzelőanyaghasználat 2030-ra tetőzhet a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA)  kedden közzétett, az energiapiac kilátásairól szóló jelentése szerint, még akkor is, ha nem történnek újabb lépések annak meggyorsítására, az országok csak a jelenlegi terveiket hajtják végre.

Mindez ellentétesnek tűnhet az OPEC közelmúltban közzétett jelentésével, mely a kőolajfogyasztás bővülését vetíti előre, ám  ne felejtsük el, hogy az IEA tagjai inkább az olajfogyasztó, míg az OPEC-é az olajtermelő országok, noha természetesen az IEA tag Kanada, Ausztrália, Norvégia vagy épp Egyesült Államok szintén jelentős termelő is egyúttal. Ráadásul a nemzetközi szervezet 

csupán a szén esetén látja azt, hogy a csúcs után a fogyasztás gyorsan apadásnak indul a jelenlegi politkák mellett, az olaj és a földgáz esetében azonban a csúcs elérése után hosszú platót valószínűsít.

olajkút
Fotó: AFP

Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a kérdés nem az, hogy eljön-e a tiszta energiákra való átállás, hanem hogy milyen gyorsan. Ugyanakkor a jelentés arra is kitér, hogy a fogyasztási csúcs elérése nem elegendő ahhoz, hogy a bolygó melegedését a párizsi egyezmény által kitűzött másfélfokos célon belül tartsa, ahhoz további lépésekre is szükség van – írja a Reuters.

Az IEA prognózisa szerint a 2030-as csúcshoz az vezethet, hogy addigra a mainál tízszer több elektromos autó lesz az utakon és az amerikai új eladások felét is már elektromos autók fogják adni, szemben a két évvel korábbi, 12 százalékos jóslattal szemben. Ennek fő oka a Biden-kormány által időközben elfogadott klímacsomag.

A változások kulcseleme azonban Kína – mely nem tagja az IEA-nak –, mely a globális olajfogyasztás növekedésének kétharmadát adta az elmúlt 10 évben és mely a globális szénfogyasztás feléért felel. Azonban a kínai gazdaság lassulása és az ország vezető szerepe a tiszta energiák terén – tavaly a globális elektromos jármű eladások fele Kínában történt – lehetőséget ad arra, hogy az ázsiai ország is kevesebb fosszilis tüzelőanyago égessen.

 

 

földgáz olaj IEA
Kapcsolódó cikkek