Kína januártól szeptemberig naponta 1,3 millió hordó orosz nyersolajat importált tengeri úton, míg a Kelet-Szibéria–Csendes-óceán vezetéken (ESPO) keresztül napi 800 ezer hordót tett ki a behoztatal. A vizsgált időszakban az összes orosz szállítmány naponta 400 ezer hordóval nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Peking ezzel idén 4,34 milliárd dollárt takarított meg.

Yantai Port Crude Oil Throughput Increased
Fotó: AFP

A világ második legnépesebb országa nagyjából 4,2 milliárd dollárt spórolt azzal, hogy ugyanebben az időszakban rekordmennyiségű, napi egymillió hordót importált Iránból, ami 60 százalékkal haladja meg a kínai vámhatóságok által 2017-ben regisztrált, a szankciók előtti, napi 623 ezer hordós csúcsot – derül ki a Reuters kereskedőktől és hajózási társaságoktól származó adatokon alapuló elemzéséből.

A perzsa állammal folytatott kereskedelem növekedése azzal magyarázható, hogy Teherán maximális szintre emelte a kitermelést, és a Brenthez képest 17 dolláros hordónkénti árengedményt kínált. A távol-keleti óriás Venezuelából is fokozta a behozatalt, egy nap 430 ezer hordó körül alakult az amivel további 1,17 milliárd dollárt takarított meg. A hírügynökség szerint 

Kína idén összességében tízmilliárd dollárt spórolt azzal, hogy a három országtól vásárolt nyersolajat.

Az Oroszországból, Iránból és Venezuelából érkező szállítmányok az import mintegy 25 százalékát tették ki az év első kilenc hónapjában, míg 2020-ban ez az arány csak 12 százalék volt. Peking a három államtól tengeren naponta 2,77 millió hordó fekete aranyat vásárolt, amihez hozzájön az Oroszország által, vezetéken szállított napi 800 ezer hordós mennyiség is.

Ugyan a 10 milliárd dollár eltörpül Kína hatalmas gazdasága mellett, de az iparág kifejezetten jól járt vele. A Sinopec és a PetroChina állami finomító tartózkodik az iráni és a venezuelai nyersolaj vásárlásától, így elsősorban a független finomítók fölözték le a hasznot. Ehhez kapcsolódik, hogy a kínaiak – Indiához hasonlóan – a nyersolajat feldolgozva, szép haszonnal exportálják. Az ebből származó nyereséget a Reuters nem elemezte.

Amerika tétlenül szemléli az ársapkás orosz olaj útját az ázsiai finomítókba

Az orosz kikötőkben még 60 dolláros áron adják az olajat hordónként, ám a szállítmányok a tengeren többször is gazdát cserélnek, s a finomítók már jóval a hatvandolláros korlát fölötti árat fizetnek hordónként. Az Ural típusú olaj referenciaára szeptember végén hordónként 85 dollárra emelkedett.  Oroszország kiépítette saját hajózási infrastruktúráját az olaj exportjához, lehetővé téve az exportőröknek, hogy megkerüljék az árplafont.