A stratégiai tartalékokért felelős kínai szervezet 3100 tonna kobaltot készül vásárolni, a héten öt jelentős forgalmazóval is egyeztetett az árról és a beszerzendő mennyiségről, értesült több forrásból a Reuters.

Ev,Cobalt,Battery,Production,Factory.,Close-up,Of,Lithium-ion,High-voltage,Battery,Components
A kobalt létfontosságú az akkumulátorgyártáshoz.
Fotó: Shutterstock

A hírügynökség információi szerint Peking egy ideje már jelentős készleteket halmoz fel akkumulátorgyártáshoz és az űr meghódításához szükséges fémekből, például rézből, alumíniumból, cinkből és kobaltból, de nem hozza nyilvánosságra, hogy ezekből mekkora tartalékkal rendelkezik. A szükséges fémeket azonban általában akkor szerzi be, amikor alacsony a piaci áruk.

Az élesedő geopolitikai feszültségek és szaporodó 

nemzetközi konfliktusok miatt azonban felgyorsította az olyan stratégiai fontosságú ásványkincsek beszerzését, mint például a kobalt.

A Bloomberg nyári jelentése szerint Peking eredetileg ötezer tonnát tervezett belőle tartalékként vásárolni.

Források szerint az e heti egyeztetésen a közeli összegről egyeztek meg, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy a fém mikor kerül majd be a stratégiai tartalékba.

Kína bespájzol az akkumulátorgyártáshoz szükséges alapanyagokból.
Fotó: AFP

A Reuters a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a kínai Csöcsinag tartományban kitermelt kobalt ára októberben jelentősen, közel három havi csúcsra ugrott, és a héten elérte a tonnánkénti 255 ezer jüant. (Egy jüan 49,4 forint.) Ez azonban még mindig csak a fele a tavaly márciusi rekordárnak, és a nagy kínálatnak köszönhetően 27,5 százalékkal alacsonyabb az egy évvel ezelőttinek.

Kína a világ legnagyobb kobaltfelhasználója, és nagymértékben függ az importtól, amely főleg a Kongói Demokratikus Köztársaságból származik. A csöcsiangi Huayou Cobalt Ácson építi fel első európai üzemét, ahol katódot fog gyártani elektromos akkumulátorokhoz.