Hollandia szerdán választja meg a képviselőház 150 tagját. A közvélemény-kutatásokban a nyerésre legesélyesebb párt a konzervatív liberális VVD, amelynek vezetője az egykori menekült, Dilan Yesilgöz. A jelenleg igazságügyi miniszterként funkcionáló aspiráns lehet az első női miniszterelnök a holland történelemben.

The leader of the People's Party for Freedom and Democracy (VVD) Dilan Yesilgoz-Zegerius speaks to the media during the party's campaign kick-off event in Woerden, on October 21, 2023, in the run-up to the House of Representatives elections. (Photo by Sem van der Wal / ANP / AFP) / Netherlands OUT
Dilan Yesilgöz korábban maga is menekültként érkezett Hollandiába, most azzal kampányol, hogy visszaszorítaná a migrációt.
Fotó: AFP

A sokszereplős politikai palettán négy szereplő igencsak nagy versenyben áll egymással: a liberális-konzervatív Szabadság és Demokrácia Néppárt (VVD) 18 százalékos támogatottsággal vezet Peter Omtzigt centrista Új Társadalmi Szerződés (NSC) pártja és Frans Timmermans pártszövetsége, a Zöld Baloldal és a Munkáspárt (GroenLinks–PvdA) együttműködésének 16 százalékos támogatottsága előtt,, a PVV őket 15 százalékkal követi a Politico felmérésében.

Yesilgöz fő kampányígérete a bevándorlás visszaszorítása, ami kifejezetten érdekes azt tekintve, hogy ő is migránsként érkezett Hollandiába.

Túl sokan jönnek. Nemcsak menedékkérők, hanem vendégmunkások és nemzetközi diákok is. Nincs kapacitásunk arra, hogy segítsünk a valódi menekülteknek

– jelentette ki. Szerinte rossz a menedékügyi rendszer, például nincs elég lakás és befogadó intézmény sem.

A tét nagy, ugyanis Yesilgöz a jelenlegi kormánypártból érkezik. A holland politikában ritkán fordul elő, hogy vezetőváltás után kormányon maradjon egy párt, a VVD pedig immár 13 éve hatalmon van.

A politikus asszony kemény tárgyalópartner és az európai integráció támogatójának hírében áll. Kijelentette, hogy az tagsági feltételein nem szabad változtatni, azaz nem támogatja, hogy új országot lazább kritériumokkal vegyenek fel. Ez különösen fontos Ukrajnának, amely minél hamarabb az unió részese lenne.