Németország az Egyesült Királyság segítségével próbál megszabadulni a fosszilis energiahordozóktól való függésétől, ezért azt javasolta Londonnak, hogy építsenek egy négyszáz mérföldes (644 kilométeres) hidrogénvezetéket az Észak-tenger alatt. Az ötletet Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter vetette fel brit partnerének, Kemi Badenochnak novemberi találkozójukon.

Hydrogen,Gas,Tank,Renewable,Energy,Production,-,Hydrogen,Gas,Pipeline
A hidrogén lehet a fosszilis energiahordozók alternatívája.
Fotó: Shutterstock

Németország lesz várhatóan a következő évtizedekben Európa legnagyobb hidrogénpiaca, hogy elérje a nettó zéró kibocsátási célt, és a szükséges hidrogén mintegy 70 százalékát importálni szándékozik – emlékeztetett a hírrel kapcsolatban a Politico.

A brit–német hidrogénvezeték terve egyelőre korai szakaszban van, több lehetőséget is vizsgálnak, például közvetlen szállítást Németországba az Északi-tenger alatt vagy alternatív útvonalat Norvégián keresztül. A projekt mindkét fél számára kedvező: a berlini kormány alig várja a megvalósíthatósági tanulmányt, hogy biztosítsa a szükséges energiát a gazdaságának, London pedig azt, hogy hidrogénexportőrré váljon.

Az elképzelések szerint a britek a hatalmas tengeri szélerőműparkjuk felhasználásával termelnének hidrogént, amelyet az Északi-tenger alatt szállítanának a kontinensre a földgáz kiváltására. Az olyan szektorokat ugyanis, mint az acél-, vegy- és cementipar, nehéz a jelenlegi technológiával kellő mennyiségű árammal ellátni, és Németország ezt a szerepet a hidrogénnek szánja.

Conversion of a long-distance gas pipeline to hydrogen16 October 2023, Lower Saxony, Emsbüren: A view of the above-ground pipeline network where hydrogen will flow through instead of gas in the future. The symbolic start of construction was heralded today under the motto "Pipe free for H2". In the future, the Germany-wide hydrogen network will extend from Lingen to the Ruhr region and from the Dutch border to Salzgitter. A mobile compressor will start taking the natural gas from the Emsbüren-Bad Bentheim and Bad Bentheim-Legden pipeline sections and pumping it into another pipeline section. Photo: Lars Penning/dpa (Photo by Lars Penning / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Németország Norvégiával már megállapodott a hidrogénvezeték építéséről.
Fotó: AFP

Európa legnagyobb gazdasága a kontinens első számú energiaellátójával, Norvégiával már megállapodott abban, hogy 2030-ig megépítenek egy hidrogénvezetéket. A megvalósíthatósági tanulmány már készül, és alapként szolgálhat a brit lánchoz is.

A brit–német terv különösen előnyös lehet Skócia számára,

amely hatalmas mennyiségű áramot képes termelni a part menti szélerőművekkel, és potenciálisan a vezeték egyik végpontja lehet. A skót kormány októberben kétszázezer fontot különített el az aberdeeni Net Zero Technology Centernek, hogy vizsgálja meg „a Skóciából Németországba vezető exportútvonal kivitelezhetőségét”. (Egy font 435,5 forint.)

A központ becslése szerint a hidrogénvezeték építése 2,7 milliárd fontba kerülne, képes lenne biztosítani az európai hidrogénimport 10 százalékát, és a 2030-as évek közepén már üzembe is helyezhetnék.

IJMUIDEN - Turbines at sea form the Hollandse Kust Zuid wind farm of Vattenfall. The wind farm consists of 139 wind turbines and is located approximately eighteen kilometers from the coast. It supplies power to more than 1.5 million households. ANP JEFFREY GROENEWEG netherlands out - belgium out (Photo by ANP MAG / ANP via AFP)
A britek a hatalmas szélerőműparkjukkal gyártanak majd hidrogént.
Fotó: AFP

A skót kormány 2022 decemberében tette közzé a hidrogén cselekvési tervét, amely szerint „nemcsak a hidrogén hajóval történő exportjára van lehetőség, hanem új csővezetékek létesítésére vagy a meglévő csővezeték-infrastruktúra átalakítására is, hogy megkönnyítsék a hidrogén Skóciából Európába történő szállítását”. Többféle lehetőség is szóba jöhet az exportra különböző léptékben – áll a dokumentumban.

Kulcsszerepet kívánunk játszani a hidrogén más országokba történő exportálásában, beleértve Európát is, ahol a már kialakult energiakereskedelem és az Egyesült Királysággal való összeköttetés mellett a hidrogén iránti megnövekedett keresletet látjuk

– nyilatkozta a brit kormány szóvivője.

„Nemrégiben hidrogénpartnerséget írtunk alá Németországgal, ami fokozza az együttműködést és a szakértelem megosztását a két ország között. Alig várjuk, hogy megállapodhassunk a partnerség keretében tett következő lépésekről” – tette hozzá.

A brit kormány folytatja a szélenergia-termelés támogatását, a múlt héten döntött a finanszírozás növeléséről.