Donald Trump a héten tett vallomást a New York-i bíróságon abban a csalási ügyben, amelyben azzal vádolják a családi céget, hogy csalárd módon értékelte túl ingatlanait és más eszközeit, így egyre nagyobb jelentősége van annak a kérdésnek, hogy pontosan mennyire gazdag az Egyesült Államok volt elnöke.

Former President Donald Trump Holds A Press Conference At Mar-a-Lago After Being Arraigned In New YorkWEST PALM BEACH, FLORIDA - APRIL 04:  Former U.S. President Donald Trump speaks during an event at Mar-a-Lago April 4, 2023 in West Palm Beach, Florida. Trump pleaded not guilty in a Manhattan courtroom today to 34 counts related to money paid to adult film star Stormy Daniels in 2016, the first criminal charges for any former U.S. president. (Photo by Joe Raedle/Getty Images)
Donald Trump mindig másképp becsülte a vagyonát.
Fotó: Getty Images

Meglepő lehet a válasz: a Bloomberg milliárdosindexe szerint Trump vagyona 3,1 milliárd dollár, ami ötszázmillió dolláros növekedést jelent 2021 óta, amikor kiköltözött a Fehér Házból. (Egy dollár 354,5 forint.) A különbözetből könnyedén ki tudja majd szükség esetén fizetni azt a 250 millió dolláros büntetést, amelyet Letitia James ügyész kiszabni kér a bíróságtól.

A szépen növekszik, mert 

Trump vállalkozásai meglehetősen ellenállónak bizonyulnak az gyengélkedése ellenére.

A volt elnök a Fehér Házból való távozása után Floridába költözött, méghozzá éppen egy olyan időszakban, amikor fellendült az állam gazdasága, ami jót tett két legismertebb ingatlana – a Palm Beach-i Mar-a-Lago és a miami Doral üdülőhely – pénzügyi helyzetének. Ráadásul 2019 óta több mint 50 százalékkal nőttek a golfpályáinak bevételei is, és miután eladta a washingtoni szállodáját és visszafizette a hiteleit, Trump most több készpénzzel rendelkezik, mint az elmúlt évtizedben bármikor.

Palm,Beach,,Fl.,,April,7,,2017:,President,Donald,Trump,Hosted
Mar-a-Lago a Trump-vagyon ékköve.
Fotó: Shutterstock

A cég soha nem volt erősebb és jobb. Most van a legtöbb készpénzünk és a legkevesebb adósságunk. Fantasztikus helyzetben vagyunk

– dicsekedett a fia, Eris Trump, a Trump Organization ügyvezető alelnöke egy interjúban.

A Bloomberg 2015 óta becsüli Trump vagyonát nyilvánosan hozzáférhető adatok alapján, és mindig alacsonyabb összeget hozott ki, mint amennyit maga az üzletember-politikus állított. A hírügynökség ugyanakkor Trump egyes New York-i ingatlanjait drágábbra értékeli, mint az ügyészség.

Trump másodszor jelent meg hétfőn a bíróságon, a bíró korábban már hallgatási tilalmat is kényszerített rá. A tanúk padjáról azt vallotta, hogy azok az ingatlanok, amelyeknek az értékét ő a vádak szerint felduzzasztották, valójában alulértékeltek voltak, a „márkája” felárát alapul véve. Azt is állította, hogy a bankok nem az ő pénzügyi helyzetéről szóló nyilatkozataira támaszkodtak a hitelek mérlegelésénél. 

Ezek egyszerűen nem voltak nagyon fontos elemei a bankok döntéshozatali folyamatának. És ezt majd a tárgyalás előrehaladtával elmagyarázzuk

– jelentette ki.

New,York,-,Mar,27,2016:,Low,Angle,Of,The
Az ügyészség szerint csalárd módon értékelték a vagyontárgyakat.
Fotó: Shutterstock

Az értékek pedig igen jelentősen eltérnek. Mar-a-Lagót például Trump 2021-ben 612,1 millió dollárra értékelte, míg a New York-i ügyészség 276,6 millió dollárra. A Bloomberg – igaz, idei – becslése 240 millió dollár, vagyis jóval közelebb van az utóbbihoz. Még érdekesebb, hogy az üdülőnek otthont Palm Beach County két éve 27,6 millió dolláros értéket szabott meg – az onnan származó adóbevételek alapján.

A New York-i ügyészség becslése „sokkolta az ingatlanosokat és mindenkit,. aki csak egy kicsit is értett a szigethez és az itteni árakhoz. Az ingatlan könnyen megér ötszáz millió dollár, vagy akár még többet is” – állítja Liza Pulitzer, a Brown Harris Stevens ingatlanügynöke, született Palm Beach-i. A becslése igaz is lenne, ha Mar-a-Lago családi ház lenne, jelenleg azonban nem ilyen övezeti besorolásba tartozik, és

 Trump is csak egy kiskapunak köszönhetően élhet ott „alkalmazottként”.

TRUMP, Donald
A volt elnök tanúskodott hétfőn a New York-i bíróságon.
Fotó: Seth Wenig / MTI/AP/Seth Wenig

Mar-a-Lago egyébként korábban nem volt túlságosan jövedelmező, ez azonban a jelek szerint változik. Tavaly 41 millió dollár bevételt termelt, míg 2019-ben csupán 21 milliót.

Hasonló a helyzet Trump Fifth Avenue-n található lakásával. New York-i becslés nincs az értékéről, a volt elnök állítása szerint 2021-ben 131,3 millió dollárt ért – a Bloomberg jelenlegi becslése szerint azonban csak negyvenmilliót. Trump az értéket a méretre alapozza: 

a szimbólumnak számító ingatlan szerinte 2787 négyzetméter – miközben a valóságban ennek csupán a harmada.

A manhattani Trump Building irodaépülettel ugyanez a helyzet: jelenlegi New York-i becslés nincs az értékére, Trump azonban két éve 664 millió dollárra tartotta – a Bloomberg szerint most 270 milliót ér csupán. Ingatlanügynökségek 2011-ben és 2012-ben 200, illetve 220 millió dollárra értékelték – Trump ugyanakkori pénzügyi bevallásaiban 524,7, illetve 527,2 millióra.