Nemzetközi gazdaság

Egy akna felrobbantott egy gabonát szállító hajót a Fekete-tengeren

A Reuters jelentése szerint egy gabonát szállító hajót felrobbantott egy akna a Fekete-tengeren.

Aknába ütközött egy Odesszából gabonát szállító ömlesztettáru-szállító a Fekete-tengeren – közötle a Reuters. „Tengerészeti szakértők és egy ukrán kormányzati forrás szerint egy gabonát szállító kereskedelmi hajó megsérült Ukrajna partjainál, miután valószínűleg egy lebegő tengeri aknába ütközött” – olvasható az cikkben.

Three bulk carriers have arrived at ports of Greater Odesa
Fotó: NurPhoto via AFP

A sajtóhírek szerint a Georgia S ömlesztettáru-szállítóról van szó, amely Libéria zászlaja alatt búzarakományával indult az odesszai kikötőből, és a romániai konstancai kikötő felé tartott. Mint ismert, július közepéig érvényben volt a gabonamegállapodás, amelynek keretében külön folyosót biztosítottak az ukrán gabonát szállító hajóknak, és garantálták a segítséget az orosz gabona és műtrágya exportjában. Az utóbbi feltétel azonban nem teljesült, ezért Moszkva úgy döntött, hogy kilép az üzletből.

Ezt követően az orosz védelmi minisztérium a Fekete-tenger számos területét hajózásra veszélyesnek nyilvánította. Így július 20-tól minden, az ukrán kikötőkbe tartó hajó katonai rakomány potenciális szállítójának számít.

Augusztus 10-én az ukrán haditengerészet bejelentette egy ideiglenes folyosó megnyitását kereskedelmi és polgári hajók áthaladására a Fekete-tengeren. Augusztus 18-án ezen a folyosón hagyta el Odesszát az első gabonát szállító hajó hongkongi lobogó alatt. A teherhajó útvonalát nem hozták nyilvánosságra. A hajó több mint 30 ezer tonna rakományt szállított, beleértve az élelmiszereket is. Szeptember elején további két hajó haladt át az ideiglenes kereskedelmi folyosón a Fekete-tengeren.

 

orosz ukrán háború Fekete-tengeren gabona Odessza
Kapcsolódó cikkek