Nemzetközi gazdaság

Folytatódtak a harcok a Gázai övezetben, többen meghaltak

Izrael hosszú és összetett hadjáratra készül a Hamász ellen a Gázai övezetben. A napokkal ezelőtt megindult bevonulás kedden újabb izraeli katonák életét követelte. Az elmúlt napon Ciszjordániában is voltak összecsapások, ott civil is meghalt.

Újabb kilenc izraeli katona vesztette életét a Hamász ellen vívott háborúban a Gázai övezetben kedden. Ketten akkor haltak meg, amikor harckocsijukat délután felrobbantotta egy útra telepített pokolgép, heten pedig egy harci járműben ültek, amikor azt eltalálta egy páncéltörő rakéta. A halottakon kívül négyen súlyosan megsebesültek – jelentette a zsidó állam hadserege szerda reggel.

Az izraeli hadsereg továbbra is mér légicsapásokat Gázára.
Fotó: Fatima Sbair / AP / MTI

A katonai szóvivő szerda reggeli jelentése szerint a hadsereg egyesített erői az éjszaka folyamán több mint tizenegyezer terrorista célpontot támadtak a Gázai övezetben, köztük hadműveleti főhadiszállásokat és a Hamász terroristacsoportjait.

„A Gázai övezet mélyén folytatott hatalmas harcok jelentős eredményei sajnos súlyos árat követelnek. Előkészültünk és készen állunk egy hosszú és összetett hadjáratra, amely bátorságot, elszántságot és kitartást igényel – nyerni fogunk” – írta az X közösségi portálon Joáv Galant izraeli védelmi miniszter.    

Kedden az izraeli erők a Hamász számos fegyveresével végeztek, akik az övezet északi részén, a dzsabáliai menekülttábor egyik többszintes épületében barikádozták el magukat. Az épület iskola, orvosi rendelő és kormányhivatalok közelében fekszik. A szárazföldi egységek útmutatása alapján a vadászgépek légicsapást mértek a terroristákra.

A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint az éjjeli razziákon négy palesztin vesztette életét a Ciszjordániában kitört összecsapásokban. Hárman Dzseninben, egy palesztin pedig Tulkaremben halt meg. Az egyik halott a palesztin beszámolók szerint egy hatvanöt éves civil volt.

A Hamász október 7-i terrortámadása után kitört háborúban

szerdáig háromszáztizenöt izraeli katona esett el. Mellettük több tucat rendőr, és a Sin Bet belbiztonsági szervezet számos tagja is áldozatul esett a harcokban

– összegezte az MTI.

Itt a megfejtés az izraeli taktikára: saját fegyverét fordították a Hamász ellen

Az izraeli hadsereg megkezdte szárazföldi műveletét a Gázai övezetben. A közvélemény várakozásával szemben azonban az izraeliek nem lerohanják a területet, hanem kisebb csoportokban támadnak, gerillamódszerekkel.

 

 

Gázai övezet izraeli háború Hamász izraeli hadsereg harc
Kapcsolódó cikkek