Nemzetközi gazdaság

Itt a megfejtés az izraeli taktikára: saját fegyverét fordították a Hamász ellen

Az izraeli hadsereg megkezdte szárazföldi műveletét a Gázai övezetben. A közvélemény várakozásával szemben azonban az izraeliek nem lerohanják a területet, hanem kisebb csoportokban támadnak, gerillamódszerekkel.

Három héttel a Hamász terrortámadása után Izrael katonái a Gázai övezetbe léptek a hétvégén. Miután a kormány megígérte a népnek, hogy eltörli a terrorszervezetet a Föld színéről és behívott 360 ezer tartalékost, a közvélemény biztos volt abban, hogy a hadsereg bevonul Gázába és megtisztítja azt a terroristáktól.

Israeli troops gather near the border with Gaza before entering the Palestinian strip on October 29, 2023, amid ongoing battles between Israel and the Palestinian Hamas movement. (Photo by Gil COHEN-MAGEN / AFP)
Az izraeli hadsereg vasárnap átlépte a Gázai övezet határát.
Fotó: AFP

Ez azonban csak részben történik a várakozásoknak megfelelően. Az izraeli hadsereg ugyanis csak kisebb csapatokban, éjjelente lép a területre. A beszivárgás már hetekkel korábban megkezdődött, ám akkor csak az elhurcolt és megölt zsidók holttesteit szedték össze, valamint információt gyűjtöttek a nagyobb katonai behatolás megtervezéséhez.

Miért nem vonul be az izraeli hadsereg Gázába?

A Hamász módszere a csapdaállítás és a lesből támadás. A szűk arab utcák és a szerteágazó, több száz kilométeres alagutak óriási előnyt adnak a palesztin terroristáknak az érkező izraeli katonákkal szemben. Így az izraelieknek hiába van világszínvonalú technikai felszerelése, azok elhalványulnak a palesztinok hazai terepén. 

Pont emiatt 

a hadsereg maga is felvette a terroristák harcmodorát, a gerilla-hadviselést. 

A gerillaharc majdnem olyan régi, mint maga a háború. A terület adottságait kihasználó, taktikán és kreativitáson alapuló harcmodort hagyományosan a gyengébb, kisebb létszámú, ámde mozgékonyabb és legfőképpen motiváltabb oldal használja hazai terepen a létszámban és technológiailag erősebb oldallal szemben.

Miért használja a gerilla-hadviselést az izraeli katonai erő?

Az izraeliek egyidejű, kisebb, puhatolózó behatolásai miatt a Hamász nem tudhatja biztosra, hogy az ellenség hol fog támadni nagyobb létszámmal, ráadásul a hadsereg megismerheti a terrorszervezet technikáit és fellelheti a rejtekhelyeit. Sőt, elérheti azt is, hogy a Hamász a nagyobb létszámú behatolás előtt aktiválja a csapdáit. Tehát az izraeli hadsereg 

ezzel a módszerrel összezavarhatja terroristákat, hozzászoktathatja őket a betörésekhez, ezáltal csökkentheti a figyelmüket, a moráljukat és meggyengítheti a védelmüket. 

Habár a Hamásznak ismerős az izraeliek technikája, hiszen pont róluk másolták azt, a felkészültsége mégis csökkenni fog a nagyobb betörés előtt. Így az izraeli hadseregnek nagyobb esélye lesz a célja eléréséhez: hazai földön kiiktatni a Hamászt. 

A gerillatechnika alkalmazása után várhatóan megindul a támadás harmadik fázisa is, azaz, amikor a hadsereg nagyobb létszámban benyomul a területre. Ezt viszont már nem tudják kis áldozatok árán megvalósítani. A csapatoknak olyan ellenféllel kell harcolniuk, amely nem visel egyenruhát, kinézetre átlagos palesztinnak tűnik. Az izraelieknek házról házra kell járniuk, a rengeteg búvóhely pedig fölényt ad a terroristáknak. Itt pedig a drónok vajmi keveset segíthetnek az izraelieknek. Pont ezért fontos a kezdeti gerillahadviselés. 

Összességében tehát a kisebb behatolások elősegíthetik a nagyobb invázió sikerét – írja a The Jerusalem Post.

 

 

izraeli háború Gázai-övezet gerillaharc Hamász izraeli hadsereg
Kapcsolódó cikkek