Nemzetközi gazdaság

Pénzpusztító háború: drasztikusan csökkent az ukrán milliárdosok száma

Tavaly kilenc dollármilliárdos volt, idén már csak kettő van. A leggazdagabb ukrán Rinat Ahmetov, a Sahtar Donyeck labdarúgóklub tulajdonosa.

Az orosz–ukrán háború nemcsak az infrastruktúrában és az emberéletekben végez nagy pusztítást, hanem a vagyonokban is. A háború kitörése óta jelentősen visszaesett az ukrán milliárdosok száma. Tavaly még kilenc ukrán üzletember rendelkezett legalább egymilliárd dolláros vagyonnal, idén már csak ketten maradtak – írja a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Ukrainian businessman and oligarch Victor Pinchuk delivers a speech during a Ukrainian event on the side line of the World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos on January 19, 2023. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Pénzpusztító háború: drasztikusan csökkent az ukrán milliárdosok száma
Viktor Pincsuk ukrán milliárdos.
Fotó: AFP

Ukrajnában mára csupán két milliárdos maradt. Az egyikük Rinat Ahmetov, a másik pedig Viktor Pincsuk – derül k az NV kiadvány publikációjából. A folyóirat korábban éveken keresztül közreadta a száz leggazdagabb ukrán nevét, ezúttal azonban már csak harmincas listát tudott összeállítani.

Az NV szerint jelenleg a leggazdagabb ukrán Rinat Ahmetov, aki 6,59 milliárd dolláros (2300 milliárd forint) vagyonnal rendelkezik.

Még úgy is megőrizte első helyét, hogy 2023-ban elvesztette vagyona 43 százalékát. Ő Magyarországon leginkább arról ismert, hogy az ukrán labdarúgóklub, a Sahtar Donyeck tulajdonosa. A második leggazdagabb ukrán Viktor Pincsuk 1,72 milliárddal. Egy év leforgása alatt az ő vagyona 34 százalékkal zsugorodott.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokán a Petro és Olekszij Porosenko testvérpár áll, akik 954 millió dolláros vagyonnal rendelkeznek. A negyedik helyezett Halina és Olekszandr Heregi 907 millió dollárra, az ötödik pedig Vlad Jacenko, aki 894 millió dollárt birtokol. 2022-ben még mindegyikük vagyona meghaladta az egymilliárd dollárt.

Ennyit keresnek az ukrán és az orosz katonák

A két országban nem ugyanolyan rendszer szerint történik a katonák bérezése, első ránézésre pedig úgy tűnhet, hogy Ukrajna többet fizet a katonáinak.

 

 

Viktor Pincsuk Rinat Ahmetov milliárdos orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek