Európai szemmel felkavaró szokásnak vethet véget hamarosan Dél-Korea, ahol betiltanák  a kutyák élelmezési célú felhasználását, magyarán elfogyasztásukat. A történelmi lépés jogszabályba iktatását célzó törvényjavaslat már a parlament asztalán van, amely várhatóan még az idén el is fogadja azt.

A dog looks out from a cage at a dog farm during a media visit organised by the Humane Society International (HSI) in Wonju, south East of Seoul on April 27, 2016. The dogs were being transported to the US. The business was the fifth and the largest dog meat farm to be closed down by the US-based Humane Society International (HSI). The dogs in the farm, one of thousands across the country, were bred specifically for consumption and confined in their cages from birth until slaughtered for their meat. South Koreans are believed to consume somewhere between 1.5 million-2.5 million dogs every year, but the meat farming industry is in decline, with little demand among the younger generation. (Photo by Ed Jones / AFP)
 A kutyahús tradicionális fogásnak számít a Koreai-félszigeten. Ilyen körülmények között tenyésztik őket a dél-koreai gazdák.
Fotó: AFP

A kutyahús tradicionális fogásnak számít a Koreai-félszigeten, így sokan jól megélnek belőle. Épp ezért a kutyákat húsukért tenyésztő gazdák és vendéglátóipari egységek már többször tüntettek a jogszabályjavaslat megszavazása ellen, mivel azzal elvennék tőlük a megélhetési forrásukat, és csökkentenék a fogyasztók ételkínálatát is.

A kormány szerint viszont a javaslat három év átmeneti időszakot adna a kutyahúsipar leépítéséhez, valamint anyagi támogatásról is biztosítaná az érintetteket.

A kutyahús tipikus nyári ételnek számított régebben Dél-Koreában, manapság azonban már csak az idősebb korosztály fogyasztja.

A Gallup Korea tavalyi felmérésében a válaszadók 67 százaléka támogatta a kutyafogyasztás betiltását, és csupán 8 százalék mondta azt, hogy az utóbbi egy évben evett kutyahúst. Az utóbbi arány nyolc éve még 27 százalék volt.

Az iparág érdekvédelmét ellátó Koreai Ehető Kutyák Szövetsége szerint 

az országban 3500 gazdaság 1,5 millió kutyát tenyészt, amelyeket háromezer étterem dolgoz fel. 

Nekik mindannyiuknak fel kell hagyniuk a tevékenységükkel abban az esetben, ha megszavazzák a törvényt. Az elnöki hivatal egyik munkatársa a Reutersnek elmondta, hogy a kormánypárt, az ellenzék, a dél-koreai nép és a nemzetközi közvélemény is egységesen támogatja a kutyaevés betiltását. 

A kutyák levágásának betiltása már évek óta forró téma az ázsiai országban, ám a vita végére még az idén pont kerülhet.