Ismét csökkenhet Németország gazdasága a negyedik negyedévben, ami – figyelembe véve az előző negyedévben mért zsugorodást – azt jelenti, hogy az év végére az ország technikai recesszióba kerülhet – derült ki a német központi bank (Bundesbank) havi rendszeres jelentésének hétfőn publikált legfrissebb számából, amely szerint a növekedés a jövő év elején indulhat újra.

A német gazdaság visszaesése még nem ért véget a Bundesbank szerint, sőt a folyó negyedévben ismét enyhén csökkenhet. Ezért a német központi bank úgy véli, hogy a német gazdaság technikai recesszióba kerülhet, ami két egymást követő negyedéves GDP-csökkenést jelent. Az ország kibocsátása a harmadik negyedében mind éves, mind negyedéves alapon csökkent a német statisztikai hivatal, a Destatis novemberi adatközlése szerint.

BASF
A BASF ludwigshafeni gyára sok energiát fogyaszt, ráadásul a földgázt nemcsak energiatermelésre, de alapanyagként is hasznosítja.
Fotó: AFP

A német a harmadik negyedévben ár-, szezonális és naptári kiigazítással az előző negyedévhez képest 0,1 százalékkal csökkent, az október végén kiadott előzetes adattal megegyező mértékben. A második negyedévben 0,1 százalékkal nőtt a német GDP negyedéves bázison, az első negyedévben pedig stagnált.

Németország idén Európa leggyengébb gazdaságai közé tartozott 

a magas energiaköltségek és az energiaintenzív iparágak ehhez kapcsolódó visszaesése, a gyenge globális megrendelések és a magasabb kamatlábak miatt. A feldolgozóipart és az építőipart továbbra is visszafogja a gyenge kereslet. Az ország alkotmányba foglalt túlzott spórolási kényszere sem javít a helyzeten.

Vásárolni azért nem felejtettek el teljesen a németek

A lakossági fogyasztás ugyanakkor a Bundesbank elemzése szerint várhatóan hamarosan talpra áll, köszönhetően a csökkenő inflációnak és a növekvő béreknek, ami a jövő év elejére valószínűleg beindítja a bővülést.

Azonban a jelentés szerint a német gazdaság idén 0,1 százalékot csökken, és a jövő évi növekedés is csak 0,4 százalék lehet, ami alacsonyabb a Bundesbank júniusi 1,2 százalékos ütemet valószínűsítő jóslatánál. A növekedés középtávon is gyenge maradhat, a Bundesbank 2025-re 1,2 százalékos, 2026-ra pedig 1,3 százalékos növekedést vár.