Németországban a két ünnep között számos háziorvosi rendelő vesz részt a német orvosok szövetsége, a Virchowbund által meghirdetett munkabeszüntetésben, hogy tiltakozzon Karl Lauterbach egészségügyi miniszter politikája ellen – írja a Deutsche Wirtschaftsnachrichten gazdasági hírportál.

covid
Sztrájkolnak a német háziorvosok - Fotó: Shutterstock

A szövetség elnöke szerdán a ZDF televízióban is elmondta, hogy elsősorban a túlzott mértékű bürokrácia keseríti meg az orvosok életét.

Át kell végre vágni a gordiuszi csomót, hogy a praxisokat mentesítsük mindattól a felesleges tehertől, amelyek távol tartanak bennünket a betegektől

 - mondta Dirk Heinrich.

"Mert a legsürgetőbb feladatunk természetesen az, hogy gondoskodjunk a betegekről. Ehhez azonban több időre és kevesebb papírmunkára van szükségünk."

Az akciót bírálta a Betegvédelmi Alapítvány és az egészségbiztosítási pénztárak ernyőszervezete is.

Több tízezer praxis csatlakozhat az akcióhoz

A Virchowbunddal együttműködő orvosi szövetségek mindazonáltal a háziorvosi és szakorvosi rendelők péntekig tartó bezárására szólítottak fel országszerte a "Szükséget szenvedő praxisok" címen futó kampány részeként, amelyet több mint 20 szervezet támogat.

Bár a szövetség nem tudott tájékoztatást adni a résztvevő praxisok számáról, mivel a sztrájk decentralizáltan szerveződik, az egyik szóvivő szerint országszerte több tízezer rendelő csatlakozására számítanak.

Az orvosokat eközben arra kérték, hogy tájékoztassák betegeiket a bezárásról, irányítsák őket az ügyeleti szolgálathoz, és biztosítsák az ellátást sürgős vészhelyzetekben.

Nemcsak a bürokrácia a gond

A bürokrácián kívül a nadrágszíj meghúzása is kedvezőtlenül érinti a rendelőket. 
A praxisok sok esetben azért nem tudják ellátni a betegeket, mert nincs elég pénz a kezelésre - magyarázta Heinrich. Ennek következtében sok orvos a tervezettnél korábban vonult nyugdíjba.

A szövetség elnöke bírálta az úgynevezett újbeteg-rendelet megváltoztatását is. A 2019-ben elfogadott jogszabály év eleji módosítása óta ugyanis megkurtították azt a pénzügyi támogatást, amely az új betegek fogadására és rövid időn belüli kezelésükre ösztönzi az orvosokat. Most már csak 70 százalékos állami támogatást adnak az új betegek számára nyújtott szolgáltatások költségeire.

Bírálják a sztrájkoló orvosokat

Az Országos Egészségpénztár Szövetség megütközött a háziorvosok akcióján:

Ha az orvosok szembekerülnek az állami egészségpolitikával, az nem megoldás, hogy a betegeket várakoztatják meg. Főként akkor nem, amikor Németországban csúcsot döntenek a légzőszervi megbetegedések

 - mondta Florian Lanz szóvivő.

"Pénzszűkéről sem lehet szó, mert az egészségbiztosítók által az orvosoknak fizetett díjak mintegy kétmilliárd euróval emelkednek jövőre "

- tette hozzá.

A Betegvédelmi Alapítvány igazgatótanácsának elnöke, Eugen Brysch is figyelmeztetett a betegek helyzetére.

"Az akciók elsősorban az idős és gyenge embereket sújtják, különösen a vidéki területeken. Más szabadúszók általában nem sztrájkolnának saját ügyfeleik rovására."

A szövetség mindenesetre annyit elért, hogy Karl Lauterbach egészségügyi miniszter bejelentette, januárban egy válságcsúcson akar találkozni a háziorvosokkal, hogy megvitassák a praxisok túlterheltségére vonatkozó panaszokat.