Közélet

Egyre súlyosabb a koronavírus-járvány Magyarországon

A legtöbb légúti betegséget a koronavírus okozza, de várható az influenzás esetek növekedése is. Azt azonban egyelőre nem tudni az utóbbiból mennyire lesz súlyos az idei járvány.

Az influenzaszerű és akut légúti fertőzési tünetekkel orvoshoz fordulók száma nőtt az 50. heti adatok szerint – mondta Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) osztályvezető főorvosa péntek délelőtt az M1 csatornán.

Elmondása szerint az 50. héten mintegy 40 200-an influenzaszerű tünetekkel, 295 600-an akut légúti fertőzés tüneteivel fordultak orvoshoz. Hozzátette, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumában elvégzett 

virológiai vizsgálatok alapján, a sentinel orvosoktól beérkezett minták mintegy 43 százaléka volt koronavírusra, 5,5 százaléka influenzára pozitív,

emellett egyéb kórokozókat, légúti óriássejtes vírust (RSV-t) és úgynevezett humán metapneumovírust is kimutattak a mintákban.

influenza
Fotó: Szendi Péter

Molnár Zsuzsanna elmondta azt is, hogy az 50. héten egy óvodai közösségi járványról is kapott jelzést az NNGYK, amelyben az influenza A vírusát állapították meg kórokozóként.

Az elmúlt héten továbbá nőtt a súlyos akut légúti fertőzéssel felvett betegek száma is, a 39 felvett betegből 247 koronavírus miatt, 7 RSV-vírus miatt, ketten influenzavírus miatt kerültek kórházba az osztályvezető orvos szerint. A koronavírussal kórházba kerültek több mint 70 százaléka a 60 év feletti korosztályból került ki. 

Kifejtette, hogy az adatokból jól látható, hogy légúti fertőzések mögött több korokozó is áll egyszerre, de a legtöbb megbetegedést a koronavírus okozza. Az elmúlt héten 15 influenzavírust azonosítottak, abból 14 volt influenza A és egy influenza B, így elmondható, hogy Magyarországon jelenleg influenzajárványról nem beszélhetünk.

Hasonló a helyzet az európai országokban is, így mindenhol magasabb a koronavírus cirkulációja, mint a szezonális influenza és az RSV-vírusé. Azonban az osztályvezető szerint az influenzás megbetegedések száma külföldön és hazánkban is nőtt, és az influenza aktivitás fokozódni fog, de jelenleg még nem lehet megmondani, hogy e tekintetben milyen szezonunk lesz. Ezt ugyanis nagyon sok tényező befolyásolja, elsősorban az, hogy az influenza B vírus illetve az influenza A vírus H1 vagy H3 altípusa lesz-e domináns.

A főorvos elmondta azt is, hogy 

a koronavírus elleni védőoltás javaslata megváltozott, átértékelődött az oltás Magyarországon.

Nagyon sok ember rendelkezik oltásos immunitással, illetve úgynevezett hibrid immunitással. Ezért elsősorban az idős, krónikus betegséggel szenvedő személyek számára javallott a védőoltás, hiszen ők egy fertőzést követően súlyosan megbetegedhetnek, emellett a krónikus betegek és az egészségügyi dolgozók is kérhetik a védőoltást.

Az oltópontokon elérhető a Moderna legújabb Covid–19 elleni vakcinája és a háziorvosoknál az influenza elleni védőoltás.

 

járvány légúti fertőzés koronavírus influenza Magyarország
Kapcsolódó cikkek