A kínai részvényekbe történő nettó külföldi befektetések az augusztusi 235 milliárd jüanos (33 milliárd dollár) csúcs óta 87 százalékkal, 30,7 milliárd jüanra zsugorodtak. Ez azt jelenti, hogy a külföldi befektetők idén mintegy 29 milliárd dollárt vontak ki a kínai részvényekből – írja a Financial Times a hongkongi Stock Connect adatainak elemzése alapján.

A,100-yuan,Note,Issued,By,The,People's,Bank,Of,China.
Fotó: Shutterstock

A fordulópont augusztusban következett be, amikor az ország egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője, a Country Garden nem teljesítette a kötvénykifizetéseket, miközben más fejlesztők is bajban vannak. Azóta a külföldi befektetők nettó eladóknak számítanak. A befektetők attól tartanak, hogy Peking továbbra is vonakodik agresszív ösztönzőket nyújtani a gazdaságnak, miközben a vállalkozásokkal szemben is keményen fellép.

Múlt héten a kereskedők eladták a videójáték-részvényeket, miután a kormány szigorúbb szabályokat jelentett be az ágazatra vonatkozóan. Ugyan két kereskedési nap van hátra az évből, de úgy tűnik, hogy a kínai piacok 2023-at mélyponton zárják. Míg az offshore befektetések 2021 után drámaian visszaestek, az idei év valószínűleg 2015 óta a legkisebb beáramlást fogja hozni.

A Bank of America által az Ázsiára összpontosító alapkezelők körében ebben a hónapban végzett felmérés szerint a többség alulsúlyozta a kínai részvényeket. A sanghaji és a sencseni tőzsdén jegyzett részvények irányadó CSI 300 indexe dollárban számolva több mint 15 százalékos csökkenéssel zárhatja az évet.

Több is 70 százalék feletti pluszban zárhatja az évet, a BUX 40 százaléka éppen hogy elég a top 10-hez

Az idei tőkepiaci körkép élesen ellentétes a tavalyival: míg 2022-ben a kötvényeken és a részvényeken is szinte csak veszteni lehetett világszerte, idén mindkét eszközosztály két számjegyű erősödést élt meg, viszonylag kevés olyan tőzsde volt, amely veszteséggel zárta az idei esztendőt. Az idei év legnagyobb erősödést megélő részvénypiaca az üzbég tőzsde volt: a közép-ázsiai ország indexe, az UCI 76,62 százalékos felfutást élt meg.