Hordónként 1 dollárral csökkent az olaj jegyzése szerdán, részben visszaadva a keddi áremelkedést, mivel a tankerek kezdenek visszatérni a jól bevált vörös-tengeri útvonalra.

AL HUDAYDAH, YEMEN - JULY 15: A view of decaying FSO Safer oil tanker anchored 60 kilometers (37 miles) north of the port of Hudaydah, Yemen on July 15, 2023. The UN starts a ship-to-ship transfer of over a million barrels of crude oil from a decaying vessel off the coast of war-torn Yemen, a move intended to avert a major oil leak. Under the control of Houthi rebels, the tanker has not undergone maintenance since 2015 and more than 1 million barrels of crude oil have been sitting in the decaying vessel in the Red Sea. Mohammed Hamoud / Anadolu Agency (Photo by Mohammed Hamoud / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Lefordultak az olajárak a kedvező hírre. Fotó: AFP

A Brent nyersolaj irányadó határidős kurzusa 94 centtel, azaz 1,16 százalékkal, hordónként 80,13 dollárra, míg az amerikai West Texas Intermediate-é  (WTI) 1,05 dollárral, (1,39 százalékkal), 74,52 dollárra esett.

A dán Maersk tengeri fuvarozó óriás több tucat teherszállítója tér vissza a következő hetekben a Szuezi-csatornára és a Vörös-tengerre, miután nemrégiben ideiglenesen elterelte innen a forgalmat az Irán által támogatott jemeni huti milícia rakétatámadásaira tekintettel – derült ki a cég szerdán publikált közleményéből.

A francia CMA CGM szintén újraindítja a vörös-tengeri szállításokat – közölte a vállalat azt követően, hogy egy nemzetközi munkacsoporttal megvizsgáltatta a helyzetet a térségben.

Mind a Brent, mind a WTI több mint 2 százalékos emelkedéssel zárta az előző kereskedési napot, mivel a Vörös-tengeren közlekedő hajók elleni támadások átléptek egy kritikus szintet, és már az áthajózás leállásától lehetett tartani.

A Hamász ellen indított izraeli hadjárat elhúzódása szintén fokozza az idegességet az olajpiacon. Herzi Halevi izraeli vezérkari főnök kedden újságíróknak fejtette ki, hogy a gázai háború „még sok hónapig” tarthat.

Az árak keddi megugrása után a befektetők profitrealizálása is magyarázza a lefordulást – mondta Giovanni Staunovo, a UBS olajpiaci elemzője.

Eközben vihar miatt kellett felfüggeszteni az olajrakományok rakodását Oroszországban, a fekete-tengeri Novorosszijszk kikötőjében.

Az amerikai nyersolajkészletek a múlt héten valószínűleg 2,6 millió hordóval csökkentek, míg az üzemanyag-készletek emelkedhettek – derült ki a Reuters keddi előzetes felméréséből.