Egyre súlyosabb méreteket ölt a német lakásválság, miután az ország építőiparában a vállalatok egytizede a csőd szélére került, ezzel párhuzamosan pedig az új megrendelések száma is drámaian lecsökkent – írta a Bloomberg.

28 November 2023, Berlin: The sun sets next to the high-rise building on the Steglitz traffic circle. Photo: Christoph Soeder/dpa (Photo by Christoph Soeder / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) lakásválság
A német lakásválság egyre nagyobb terheket ró az ország gazdaságára.
Fotó: Christoph Soeder / DPA / AFP

Novemberben a müncheni Ifo intézet felmérése szerint a kivitelezők 49,1 százaléka mondta, hogy új megrendelések hiányától szenved, szemben az előző havi 48,7 százalékkal. Ez a nyolcadik emelkedés a sorban, és a legmagasabb szint a feljegyzések 1991-es kezdete óta.

Ezzel párhuzamosan pedig a pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalatok száma is 11,1 százalékra emelkedett az előző havi 9,9 százalékról.

Az tömegesen veszíti el a befektetőket és a vásárlókat. Vállalati szinten a hangulat folyamatosan romlik, és félő, hogy a következő hónapokban a teljes ágazat összedőlhet

– írta Klaus Wohlrabe, az Ifo felmérésekért felelős vezetője.

A megugró építési költségek és a magasabb kamatok miatt sok projekt veszteségessé vált, a kivitelezőkre nehezedő nyomás pedig a hosszú távú építési kapacitást is drámaian lecsökkentette. A megrendelések törléséről beszámoló vállalatok száma csökkent októberhez képest – ez azonban sajnos annak köszönhető, hogy a cégek sokkal óvatosabban vállalnak el új projekteket. Általánosságban pedig az üzleti bizalom is rekordalacsonyra zuhant a szektoron belül.

A felmérés alapján az évi 400 ezer lakás építésére vonatkozó cél, amelyet Olaf Scholz kancellár kormánykoalíciója tűzött ki, gyakorlatilag elérhetetlenné vált, és valószínűleg a következő években is csak távoli vágy marad.

Lakásválság: a java még csak most jön

Az egekbe emelkedő költségek miatt drasztikusan visszaesett a lakóépületek építése, amit az egyre szigorúbb energiahatékonysági előírások és a lassú bürokrácia tovább nehezít.