Nemzetközi gazdaság

Nem vágott a jegybank: változatlan szinten az alapkamat Kínában

Augusztus óta nem nyúlt az irányadó kamatlábhoz a kínai központi bank. Jelenleg 3,45 százalékon áll az alapkamat Kínában.

A kínai központi bank 3,45 százalékon tartotta az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) szerdai döntésével. A jegybank tavaly augusztus óta eddig kétszer változtatta a kamatot: az idén júniusban az addig érvényes 3,65 százalékról 3,55 százalékra, majd augusztusban a jelenleg is érvényes 3,45 százalékra.

Money,Currency,Of,Pboc,Or,People's,Bank,Of,China.,One
Fotó: Shutterstock

A kínai központi bank az ötéves lejáratú hitelek kamatához sem nyúlt, 4,20 százalékon tartotta. Az ötéves hitelek kamatát júniusban csökkentették 4,30 százalékról a jelenleg is érvényes 4,20 százalékra.

Az elemzőket nem lepte meg a szerdai döntés, különösen azután, hogy a központi bank a múlt héten szinten tartotta középtávú likviditási hiteleinek (MLF) kamatát. Az MLF a kínai jegybank által a kereskedelmi bankok likviditásának biztosítására használt fontos hitelezési eszköz, amely közvetlenül befolyásolja az LPR kamatlábat.

Az LPR 2019 augusztusában lett az új benchmark a kínai központi bank kamatreformja után. 2020-tól a jegybank megköveteli a bankoktól, hogy az új hitelek kamatainak meghatározásakor az LPR-t vegyék alapul.

Itt az MNB idei utolsó döntése: tovább csökkenhetnek a hitelkamatok

Nem okozott meglepetést a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, amely a keddi ülésén 75 bázisponttal 10,75 százalékra mérsékelte az alapkamatot. A döntés hátteréről 15 órától tartott tájékoztatást Virág Barnabás alelnök, amelyet élőben közvetítünk.

 

 

LPR alapkamat Kína kamatdöntés
Kapcsolódó cikkek