Az Egyesült Államok gazdasága a negyedik negyedévben a vártnál gyorsabban növekedett az erős fogyasztói kiadásoknak köszönhetően, szembemenve a 2023-as pesszimista, recesszióra vonatkozó korábbi előrejelzésekkel – írta Reuters.

Safe-haven,Currency,For,Investment,,Financial,Concept,:,Us,100,Usd amerikai gazdaság
Az év végén is maradt lendület az amerikai gazdaságban.
Fotó: Shutterstock  

Az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtöki első becslése szerint az Egyesült Államokban a bruttó hazai termék (GDP) 2023 utolsó negyedévében 3,3 százalékkal nőtt éves szinten.  

Bár ez elmarad a harmadik negyedévben mért 4,9 százaléktól, az eredmény így is meglepte az elemzőket, akik mindössze 2 százalékos növekedésre számítottak.

Az amerikai GDP alakulása
 

A közgazdászok nagyrészt arra alapozták borúlátó előrejelzéseiket, hogy az amerikai jegybank, a Fed túl gyors ütemben emelte az irányadó kamatot, hogy visszafogja a keresletet – a legtöbben azonban már visszavonták a korábbi recessziós előrejelzéseiket, és most lassú növekedést várnak az idei évre. 

Az acélos teljesítmény mögött mindenekelőtt a bőkezű fiskális politika, a pandémiás megtakarítások és az alacsonyan rögzített hitelkamatok álltak, amelyek miatt a lakosság a magas és növekvő kamatkörnyezet ellenére sem kényszerült a nadrágszíj meghúzására

– írták az OTP elemzői előzetes jelentésükben. A Fed a jövő heti ülésén várhatóan változatlanul a jelenlegi, 5,25–5,50 százalékos sávban fogja tartani az alapkamatot.   

Mivel azonban a GDP-jelentés alapján 2023 utolsó negyedévében az inflációs nyomás is csökkent, a jegybank várhatóan valamikor az év első felében megkezdheti a kamatcsökkentést.

A számok azt mutatták, hogy a Fed szigorítási kampánya visszafogta a gazdaságot, de az a kamatemelések hatása nem volt olyan súlyos, mint sokan várták, mivel a feszes segít elkerülni a fogyasztás visszaesését – értékelte az Erste az adatokat.