Belgiumban a gazdák lezárták a Zeebrugge kikötőjébe vezető utakat, a tengeri kikötő és Brüsszel közötti autópálya kijáratait, míg a mellékutakat traktorok torlaszolták el – tájékoztatott a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap. Az országos tüntetést szervező Fiatal Gazdák Szövetsége (FJA) közölte, hogy legalább 36 órára megakadályozzák a bejutást az ország második legnagyobb északi-tengeri kikötőjébe.

Fotó: AFP

Az FJA szerint a kikötőt azért tették elérhetetlenné, mert a gazdák rovására kap gazdasági támogatást, illetve a károsanyag-kibocsátásról szóló uniós irányelv szerint negyvenszer többet bocsáthat ki, mint a gazdálkodók. A napilap internetes oldalán arról számolt be, hogy Céline Tellier zöldpárti vallon környezetvédelmi miniszter a régió fővárosa, Namur közelében fekvő Daussoulx autópálya-csomópontjánál kialakult traktoros blokádnál 

félórás megbeszélést folytatott a megmozdulást szervező szervezet képviselőivel. 

A találkozón számos témát vitattak meg, többek között az új növényegészségügyi előírásokat és a gazdáknak nem elégséges termelői árak problémáját. A válaszokkal elégedetlen gazdák és a miniszteri kíséret között dulakodás tört ki, Céline Tellier-t ezért a helyszínről ki kellett menekíteni.

Nem akarjuk többé azt hallani, hogy majd megvizsgáljuk, hogy majd meglátjuk

– idézte a tüntetés résztvevőit a hírportál. A szervezők közölték: az országos megmozdulás időtartama a politikai döntésektől függ. A gazdálkodók mindaddig folytatják a megmozdulást, amíg a kormányzat konkrét intézkedéseket nem terjeszt elő az aggodalmak kezelésére. Alexander De Croo belga miniszterelnök kedd este találkozik a mezőgazdasági termelők szervezeteivel Brüsszelben.

A belga gazdálkodók a csökkenő bevételeik, romló gazdasági kilátásaik mellett a bonyolult jogszabályok és a túl sok adminisztrációs munka miatt tiltakoznak. Elítélnek továbbá több, túlzónak tartott belga és uniós környezetvédelmi intézkedést, valamint az uniós szabadkereskedelmi megállapodások kockázataira hívják fel a figyelmet.

A forgalomlassítással is járó megmozdulás Belgiumban már péntek este elkezdődött kisebb vidéki városok közelében. Vasárnap este a vallóniai Mons közelében a résztvevők autógumikat és szalmabálákat égettek, traktorjaikkal pedig akadályozták a Brüsszelt Párizzsal összekötő autópálya forgalmát. Hétfő reggel óta a mezőgazdasági termelők megmozdulása súlyos zavarokat okoz főként az ország déli részének útjain, 

különösen a daussoulx-i autópálya-csomópontnál és az autópályák brüsszeli bejáratainál. 

A belga főváros vezetése azt ajánlja az autósoknak, hogy ne induljanak gépkocsival Brüsszelbe. A gazdák a belga főváros uniós negyede egyes útjainak forgalmát lassítják traktorjaikkal. Belgium nem az első, és könnyen lehet, hogy nem is az utolsó ország, ahol a gazdák utcára vonulnak. Németországban kezdődött a sor, majd Franciaországban és Litvániában is hasonló lett a forgatókönyv.

Párizst is elérte a gazdák dühe - videóval

Lezárták a Párizsba és más nagyvárosokba vezető utak egy részét a tiltakozó francia gazdák hétfő délután, míg a kormány 15 ezer rendfenntartót mozgósított, hogy elkerülhető legyen a rendbontás, és a tiltakozások is nyugodt mederben maradjanak. A tiltakozók szerint túl sok az adminisztráció, miközben jövedelmük csökkent. Azt sem vennék jó néven, ha kevesebb vegyszert kéne használniuk.