Csak a csodán múlt, hogy nem történt tragédia pénteken, amikor a mindössze nyolchetes repülőgép oldalából kiszakadt egy darab az Alaska Airlines egyik járatán. A légitársaság azonnal lépett, és mind a 65 darab 737 MAX típusú repülőjét ideiglenesen kivonta a forgalomból. Nem kellett sokat várni a Szövetségi Légiközlekedési Hivatal reakciójára sem. Szombaton ugyanis azt közölték, hogy elrendelik a 171 gép ideiglenes leállítását.

A botrány azóta sem csitul, sok légitársaság döntött a típus használatának felfüggesztése mellett.

 

alaska airlines
Fotó: Instagram / strawberry

A Turkish Airlines közölte, hogy a helyi polgári légi közlekedési hatóság kérésére megvizsgálja az öt darab 737 Max 9-es repülőgépből álló flottáját. Ennek befejezéséig kivonja gépeit a forgalomból.

A kínai légi közlekedési szabályozó hatóság közölte, megfontolja a teljes Max flotta leállítását. Kína volt egyébként az első ország, amely a sorozatos balesetekkor, néhány évvel ezelőtt leállította a típus reptetését. Az ország és a Boeing kapcsolatai lassan javultak. 
A mexikói légitársaság, az Aeromexico közölte, hogy a lehető leghamarabb be szeretné fejezni a gépek ellenőrzését, és mindenben együttműködik a gyártóval. Addig azonban összes 737-esét kivonja a forgalomból. Hasonlóan döntött a panamai Copa Airlines is. A 21 gépének kivonása késéseket, járattörléseket okoz.

Az Repülésbiztonsági Ügynöksége közölte, hogy

egyetlen uniós tagállam légitársasága sem üzemeltet hasonló repülőgépet.

A FlyDubai ugyanakkor azt közölte, hogy 3 darab 737-es típusú repülőgépét nem érinti a korlátozás, ugyanis a gépek „más konfigurációjúak”, azaz a problémás ajtóval nem rendelkeznek.

Vélhetően igen rosszul érinti a Boeinget az újabb botránysorozat, ugyanis a 737-es a cég zászlóshajója, a társaság legnagyobb bevételi forrása és legnépszerűbb modellje. A gyártó közölte, hogy mindent megtesz a hibák feltárása érdekében. 

Borítékolni lehet, hogy a pénteken 249 dolláros árfolyamon záró Boeing-részvényektől szabadulni szeretnének majd hétfőn a befektetők, így a papír zuhanása igen valószínű.