Ismét felfelé indult hétfőn reggel a kőolaj jegyzése, miután néhány napja amerikai katonák haltak meg egy jordániai merényletben, illetve egy újabb üzemanyag-tartályhajót is támadás ért a Vörös-tengeren – írja a Bloomberg.

 Marlin Luanda
A Marlin Luanda megtámadása zavarta meg az olajpiacot legutóbb. Fotó: Vessel Finder

 

Az olajpiac fojtáspontját érik a kritikus támadások

A Fehér Ház szerint a három katonát Irán által támogatott fegyveresek gyilkolták meg egy olyan dróntámadásban, amelyben további 25 személy is súlyosan megsebesült. Teherán tagadja a felelősségét.

Eközben tovább fokozta a feszültséget a világ nyersolajtermelésének mintegy harmadát térség fojtáspontjánál a szingapúri székhelyű Trafigura energiacég nevében üzemeltetett, orosz üzemanyagot szállító Marlin Luanda nevű hajó ellen intézett húszi rakétatámadás, amely az eddigi legsúlyosabb ilyen típusú csapás volt.

A Brent a kora reggeli ázsiai kereskedésben 1,5 százalékkal, 84 dollár közelébe ugrott, miután az irányadó árfolyam a múlt héten – október óta nem látott mértékben – már több mint 6 százalékkal nőtt. A West Texas Intermediate (WTI) ára hordónként 79 dollár fölé lőtt ki, a dízel határidős jegyzése pedig közel 5 százalékkal száguldott felfelé Londonban.

Úgy tűnik, akármennyire lanyhul a globális kereslet, a geopolitikai feszültségek újabb és újabb felfelé irányuló kockázatokat tudnak kelteni a kínálati oldalon

– mondta Vishnu Varathan, a Mizuho Bank Ázsiáért felelős vezető elemzője.

Már az orosz olaj sincs biztonságban a Vörös-tengeren

Az amerikai katonák ellen elkövetett halálos csapással az Irán-barát fegyveresek átlépték a Rubicont, és hatalmas nyomás alá helyezték Joe Biden elnököt, hogy közvetlenül konfrontálódjon Iránnal, ami viszont egy szélesebb körű konfliktus kockázatát hordozza a szempontjából létfontosságú régióban.

A Marlin Luanda elleni támadás pedig azért volt vízválasztó, mert a tankereket üzemeltető vállalatok eddig azt feltételezték, hogy az Oroszországhoz és Kínához kötődő hajók biztonságosan haladhatnak át a Vörös-tengeren, mivel a húszi lázadók az Izrael, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság érdekkörébe tartozó hajókat vettek célba.

A Brent ebben a hónapban már összesen mintegy 9 százalékkal drágult, ahogy a közel-keleti helyzet egyre feszültebbé vált, de a jegyzés még mindig jóval a Hamász Izrael elleni támadása utáni, októberi árak alatt maradt.

Egyelőre még nem szabadult el a pokol az olajpiacon 

Az OPEC-en kívüli termelők bőséges kínálata és a keresletnövekedés lassulása ugyanis kordában tartja az ármozgást, és bár a vörös-tengeri támadások miatt megkezdték a szállítmányok hosszabb, és ezért költségesebb útra terelését, még nem alakult ki hiány, és nem esett vissza a termelés.

Jóllehet Biden megtorlást ígért, és néhány republikánus törvényhozó is sürgette az elnököt, hogy vágjon vissza Iránnak, az Egyesült Államok alapvetően el akarja kerülni a további eszkalációt.

 

Egyik szereplő sem akar teljes körű háborút

– nyugtatta a piacot John Kilduff, az amerikai Again Capital tanácsadó cég alapító partnere.

„Az olaj még mindig folyik, egyetlen olajmező sem került célkeresztbe, és még mindig haladnak át hajók a Szuezi-csatornán”

– tette hozzá.

Hasonló következtetésre juthattak időközben a kereskedők is, hiszen délelőtt 11-re a Brent hordónként 78 dollár, a WTI pedig 83,5 dollár alá csúszott vissza.