Szerdán megjelent a Világgazdasági Fórum (WEF) 2024-es globális kockázati jelentése, a következő egy évtizedben várható gazdasági, geopolitikai, társadalmi és környezeti veszélyeket próbálja megjósolni. S bár elismert szakértők állították össze, egyértelmű, hogy a globális elit nem amiatt aggódik, mint az átlagemberek.

globális elit
A Világgazdasági Fórum davosi találkozóján a globális elit krémje ül össze.
Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

A Zurich Insurance Group és a Marsh McLennan együttműködésével készült jelentés több mint 1400 kockázati szakértő, politikai döntéshozó és iparági vezető véleményére támaszkodik, akiket 2023 szeptemberében kérdeztek meg. Az eredmények rávilágítanak a világ rövid távú, túlnyomórészt negatív kilátásaira, amelyek hosszú távon várhatóan tovább romlanak.

A közel két évtizedes kockázatértékelési adatokra támaszkodó jelentés egy olyan globális tájképet fest le, amelyben az emberiség fejlődése megbicsaklik, a hatalmi dinamikák, az éghajlat és a demográfia fenekestül felfordul, a nemzetek és a lakosság alkalmazkodóképessége pedig a végsőkig fog feszülni.

Az összeomló globális rendben, amelyet a polarizáció és a bizonytalanság jellemez, a szélsőséges időjárás és a gazdasági problémák miatt egyre gyorsabban terjednek a kockázatok – különösen a félretájékoztatás és a dezinformáció

– nyilatkozta Saadia Zahidi, a WEF ügyvezető igazgatója. Szerinte emiatt mindennél fontosabb, hogy a világ vezetői összefogjanak a rövid távú válságok kezelésére, valamint egy rugalmasabb, fenntarthatóbb, összetartó jövő megalapozására.

Személyesen vesz részt a davosi gyűlésen Zelenszkij

Az ukrán elnök korábban csak virtuálisan szólalt fel a Világgazdasági Fórumon.

A globális elit és a megkérdezett szakértők is kiemelt problémaként kezelik a hamis információk terjedését, amelyet a mesterséges intelligencia most tovább fokozhat. Az életszínvonal meredek visszaesése, a társadalmi polarizáció és az éghajlati katasztrófák árnyékában ezek veszélyes fegyverek lehetnek, főleg idén, amikor több mint hatvan országban tartanak választásokat.

A közösségimédia-platformokon a propagandát és a tévinformációt bárki terjesztheti, valójában azonban ezt csak a hatalmasok tudják valóban hatékony módon végrehajtani – például azok, akik most Davosban találkoznak.

Forrongó világ

A következő két évben hatalmas kockázatot fog jelenteni, hogy a jelenlegi konfliktusok világszerte fertőzést indíthatnak el, ami belobbanthatja a társadalmi feszültségeket, és további károkat okozhat a nemzetközi gazdaságban.

A gazdasági bizonytalanság most is súlyos probléma, de a megélhetési válság, a magas infláció, valamint a munkalehetőségek hiánya egyre több ember számára lehetetleníti el a mobilitást. A konfliktusoknak kitett vagy az éghajlatváltozás által veszélyeztetett országok egyre inkább elszigetelődhetnek a beruházásoktól, a technológiáktól és a kapcsolódó munkahelyteremtéstől.

A stabil megélhetéshez vezető utak hiányában az emberek hajlamosabbak lehetnek a bűnözésre, a militarizálódásra vagy a radikalizálódásra.

A közeljövőben és az évtized végéig is növekvő környezeti kockázatokkal kell szembenéznünk. A globális szakértők kétharmada aggódik a szélsőséges időjárási események miatt 2024-ben, az éghajlatváltozás, a biológiai sokszínűség csökkenése és teljes ökoszisztémák összeomlása pedig visszafordíthatatlan károkat fognak okozni.

Daily Life In India globális
A következő évtizedben egyre gyakoribbak lesznek a szélsőséges időjárási jelenségek.
Fotó: Anuwar Hazarika / AFP

 

Hogy lehet reagálni a növekvő globális kockázatokra?

A jelentés felszólítja a vezetőket, hogy az ismert veszélyek feltérképezése után kezdjenek el együttműködni a legsürgetőbb kockázatokra vonatkozó védőkorlátok kiépítésében. Az egyéni és az állami ellenálló képesség megerősítése, a félretájékoztatás és a dezinformáció visszaszorítása, valamint a nemzetközi klímavédelmi projektek fokozása mind szükségesek lesznek az emberiség megmentéséhez.

A világ kormányainak és a magánszektornak össze kell fognia az ellátási láncok megerősítésében, a kibertámadások elhárításában és a migráció biztonságossá tételében. A szilárd gazdasági környezet pedig megalapozhatja az éghajlatváltozás veszélyeinek az elhárítását

– figyelmeztetett Carolina Klint, a Marsh McLennan európai kereskedelmi igazgatója.

A WEF-jelentés borús képet fest a közeljövőről, ám az emberiség ennél rosszabb időket is túlélt, egy kis együttműködéssel pedig ezeket az akadályokat is le fogjuk gyűrni. Ehhez azonban a jelenleg Davosban találkozó globális elitnek meg kellene fogadnia a saját tanácsait, és ők is hozzátehetnének a közös munkához – ahelyett, hogy az eljövendő világvégéből profitálnának.

Pénz, befolyás és hatalom – Ki mindenki vesz részt a davosi Világgazdasági Fórumon?

Újra összejön a globális elit, vezetői egy héten keresztül fogják megvitatni, hogy milyen irányba tartson a nemzetközi gazdaság.